800 milliós gyorssegélyt kérnek a filmesek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A miniszter és a filmszakma képviselőinek egyeztetését eredetileg keddre tervezték, a találkozó azonban végül elmaradt. Grunwalsky Ferenc operatőr-rendező a jövő heti konzultáció kapcsán az MTI-nek elmondta: ahhoz, hogy új filmek készüljenek, a szakmának gyorssegélyre lenne szüksége. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumának elnöki posztjára javasolt szakember jelezte, hogy az anyagi támogatás mellett a filmtörvény mielőbbi elfogadásáról is szeretnének tárgyalni a kulturális tárca vezetőjével.

Grunwalsky Ferenc utalt arra: január 3-án kelt levelükre, amelyben a játékfilmes szakosztály financiális problémáinak rendezését kérték, a két választási forduló között, azaz az előző kormány idején a minisztérium azt válaszolta, hogy nem tud anyagi segítséget nyújtani.

Az MTI információja szerint a filmesek 600-800 millió forintos gyorssegélyért folyamodnak a miniszterhez. Az MMK ugyanis az idén csak 320 millió forintot fordíthat játékfilmek támogatására, mivel az ez évre szóló 450 millió forintos költségvetésből 130 milliót már tavaly elköltöttek - értesült az MTI filmes körökből.

Az MMK titkársága kedden úgy nyilatkozott, hogy Grunwalsky Ferenc közalapítványi elnöki jelölését illetően egyetértés látszik kialakulni a közalapítvány alapítói közé tartozó 26 szakmai szervezetben.


Korábban:
Fidesz: évi 182 milliótól esnek el a filmesek