Botrány a virtuális klón-klinika körül

Vágólapra másolva!
Robert De Niro és Rebecca Romijn-Stamos új filmjének weboldala hatalmas botrányt kavart, ugyanis sokan nem tudták, hogy azt csak a hamarosan bemutatásra kerülő thriller reklámozásáért csinálták.
Vágólapra másolva!

A Godsend című filmben a De Niro által alakított orvos felajánlja a gyermeküket tragikus körülmények között elveszítő házaspárnak, hogy klónozás segítségével visszahozza a fiút az életbe. A "másolat" azonban nem lesz tökéletes, és a gyermeket folyamatos rémlátomások gyötrik.

A www.godsendinstitute.org címen található weblap ezt a filmet hivatott népszerűsíteni. Az alkotók egy hitelesnek tűnő oldalt készítettek, amely olyan, mintha a filmben feltűnő Godsend termékenységi klinika ténylegesen létező honlapja lenne. Egyetlen probléma adódott csupán, a klónozásos eljárást ajánló intézet site-ján sehol sem tesznek említést a filmről. Ebből kifolyólag hatalmas tiltakozási hullám indult, amelynek résztvevői a klónozás leállítását követelik.

"Szinte mindenki, aki belép az oldalra, azt hiszi, egy valódi klinika weblapjára érkezett" - mondta Tom Ortenberg a filmet készítő Lions Gate Entertainment Corp. elnöke. "De amikor távoznak, már a legtöbb ember rájön, hogy ez csupán kitaláció, nagyon sokan még a tetszésüket is kifejezték."

Ennek ellenére számos internetező aláírásgyűjtésbe fogott, hogy levetessék az oldalt, mert szerintük a honlap érzéketlen azokkal szemben, akik elvesztették valamelyik rokonukat, és esetleg valóban olyan megoldást keresnek, amely az adott hozzátartozó klónozását teszi lehetővé.

Ortenberg szerint a filmstúdió napi több száz telefonhívást kap a klinika weblapján elhelyezett, díjmentesen hívó telefonvonalon, de eddig még nem érkezett hívás olyan emberektől, akik valóban elhunyt rokonaik kapcsán keresnének segítséget.

Az ehhez hasonló kacsa-kampány nem új keletű. Néhány hónapja a Jim Carrey és Kate Winslet főszereplésével leforgatott Eternal Sunshine of the Spotless Mind készítői is hasonló csalásra vetemedtek. A romantikus vígjáték középpontjában álló pár kapcsolatuk megmentése érdekében egy újfajta orvosi módszert vesz igénybe, amelynek segítségével megszabadulhatnak egymással kapcsolatos rossz emlékeiktől. A www.lacunainc.com címen hasonló szolgáltatást ajánlottak a mit sem sejtő szörfözőknek, s természetesen hatalmas érdeklődés mutatkozott az agymosás iránt.

A Godsend-ben De Niro és Romijn-Stamos mellett Greg Kinnear lesz látható, amikor április 30-án bemutatásra kerül az Egyesült Államokban.