Versenyfutás az Oscar és az Arany Glóbusz között

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hogy valaki meglepetésszerűen vagy szinte kiszámíthatóan kap Oscar-díjat a filmvilágban, leginkább attól függ, hogy kapott-e pár héttel korábban Arany Glóbusz-szobrot. Amerika két legrangosabb filmes díját két, egymástól tökéletesen független szervezet osztja: az Oscart az amerikai filmeseket tömörítő Amerikai Filmakadémia; az Arany Glóbuszt (Golden Globe-ot) pedig az ott dolgozó újságírókból álló Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége.

Az Arany Glóbusz honlapjahttp://www.hfpa.org/html/GoldenGlobeAwards-2003.html

A két szervezet között nincs, és nem is lehet semmiféle átfedés, mégis gyakran megtörténik, hogy ugyanazokat az alkotásokat és alkotókat tartják az év legjobbjainak. Mivel azonban az Arany Glóbuszt még az Oscar-jelölések nyilvánosságra hozatala előtt, január harmadik hétvégéjén osztják, gyakran felvetődött, hogy ítéletük befolyásolja az Amerikai Filmakadémia tagjait a jelölések meghozatalában. És bár a vád elsősorban a Filmakadémiának szól, mégis a külföldi tudósítók döntöttek a változtatás mellett.

Az Oscar honlapjahttp://www.oscar.com/

A jövő évtől január utolsó vasárnapján (2004-ben tehát január 25-én) tartják meg ünnepségüket a patinás Beverly Hiltonban. Ugyanakkor a Filmakadémia is új rendszert vezet be: lerövidítik a jelölés és a díjkiosztó gála közötti időszakot, és március helyett már február utolsó vasárnapján (2004-ben - szökőév lévén - február 29-én) megtartják az ünnepséget. A változás a világ összes többi filmfesztiválját és díjkiosztóját is érinti, minthogy ezek igyekeznek egymáshoz alkalmazkodni. Jövő évtől tehát a filmvilágban minden egy kicsivel előbb történik.