Meglepetéseket is hozott a 75. Oscar

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO

A képre kattintva megtekintheti a gáláról készült galériánkat!

A háború miatt a szervezők már a gála előtt kijelentették, idén bizony nem lesz helye a pompának. A beígért megszorító intézkedések nagy részét korrekten betartották a szervezők; egy kisebb hadsereg gondoskodott a sztárok biztonságáról. Még egy esetleges vegyi támadásra is felkészültek: mobil laboratórium nyújtott volna biztos menedéket egy ilyen jellegű merénylet esetén.

A szigorú megszorításokból azonban a közönség mit sem láthatott, hiszen a pompa, a díszes bevonulás mégsem maradt el, csupán a vörös szőnyeg lett kurtább pár méterrel.

A gála így a háború jegyében telt, bár sem a díjazottaknak, sem a fellépő sztároknak nem volt szabad az iraki konfliktusról véleményt mondaniuk. Elvileg. A szervezők azonban, mint annak idején a vietnami háború esetében, most sem tudtak megálljt parancsolni a véleményüknek hangot adni vágyó hírességeknek. A gálát az est házigazdája mindjárt háborús poénnal indította, a közönség pedig felszabadult nevetéssel díjazta a viccet. A nyitás aztán meghatározta az egész gála hangulatát, többé senkit sem lehetett megakadályozni a háború szóba hozásában, bár, ahogy azt jó előre beígérték a rendezvény szervezői, a zenekar sokszor kezdett büntetésből előbb játszani.

Forrás: EPA
Adrien Brody lerohanja a meglepett Halle Berryt

A gála ennek ellenére jóval gördülékenyebbnek bizonyult a tavalyinál, az első négy díj szinte megszakítás nélkül talált gazdára. A legelsőt, a legjobb animációs film díját a Chihiro Szellemországban nyerte. A verseny ebben a kategóriában is szoros volt, a japán animáció ugyanis olyan biztos befutó filmek elől nyerte el a rangos díjat, mint az DreamWorks által jegyzett óriási sikerű Jégkorszak. A Disney idén nem rúgott labdába, jelölt filmje, a Lilo és Stich ugyanis jóval gyengébbnek bizonyult a kategória többi versenyzőjénél.

Az animációs Oscar után a legjobb mellékszereplők következtek. A kategória női nyertese a már hatalmasra nőtt pocakkal megjelent Catherine Zeta-Jones lett, akit láthatóan nem ért meglepetésként a díj. A színésznő minden bizonnyal beváltotta a szervezők által hozzá fűzött reményeket, ugyanis köszönőbeszéde rövid volt, sablonos, és egy szót sem szólt a háborúról.

Oscar-díjas filmeket az [origo filmklub]-ban is vetítünk. Látogasson el oldalunkra!/szorakozas/filmklub/index.htmlKorábbi díjazottakhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/vizualis_muveszetek/filmmuveszet/filmszemlek,_esemenyek/Oscar-dij/

A legjobb férfi mellékszereplő díját Chris Cooper, az Amerikai szépség homoszexuális nyugalmazott katonájaként híressé váló művész nyerte, s vele együtt az Adaptation című film is díjra váltott egy jelölést.

A legjobb idegen nyelvű Oscar átadása volt az első botránygyanús momentum az est folyamán. A finn jelölt, a Múlt nélküli ember rendezője ugyanis a háború miatt távol maradt a gálától, s az ünneplésről sem rejtette véka alá véleményét. A díjat végül azonban a német nyelvű Hontalanul Afrikában nyerte, így a szervezők fellélegezhettek: a kellemetlen epizódok ezúttal elmaradtak.