A Golden Globe nyertesei és vesztesei

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Golden Globe-díjak átadását idén is nagy várakozás előzte meg. Ennek legfőbb oka, hogy a Golden Globe-díjkiosztást a filmes díjak nyitányának tartják, sokak szerint az itt díjazottak általában nagyobb eséllyel indulnak az Oscar-díjért is. Másrészről az Arany Glóbuszt osztó, Amerikában dolgozó külföldi krikusok elismerése legalább annyira rangos a filmkészítők számára, mint az Amerikai Filmakadémia döntése. A Golden Globe másik nevezetessége, hogy szinte minden évben jobb hangulatú partit szervez, mint a márciusi filmünnep.

Forrás: epa
A vígjáték és musical kategória nyertesei: Gere és Zellweger

Az idei gála két igazi nyertese - a várakozásoknak megfelelően - a The Hours és a Chicago című alkotások voltak. Utóbbi, a mára már klasszikusnak számító Bob Fosse-musical filmes átdolgozása hozta el a legtöbb díjat, nyolc jelölésből hármat. Megkapta a legjobb musical illetve vígjáték kategória elismerését; főszereplői, Renee Zellweger és Richard Gere pedig a műfaj legjobb színésznőjének és színészének járó szobrot. Zellwegernek egyébként partenere, Catherine Zeta-Jones elől sikerült megszereznie a díjat, akit nem győzött magasztalni köszönőbeszédében. ( A Chicago március 20-án kerül a magyar mozikba.)

Forrás: epa
A drámai kategória két nyertese: Kidman és Nicholson

A hét jelöléssel induló The Hours a híres írónő, Virginia Woolf megbomlott elméje elleni küzdelmét mutatja be, két másik cselekményszálon pedig művei hatását. A filmet a legjobb drámai alkotássá választották, míg a főszerepet játszó Nicole Kidman a legjobb drámai színésznőnek járó díjat kapta. A díjkiosztó során a társalgás egyik központi témája volt, hogy a dekoratív külsejű színésznő orrát meg kellett hosszabbítani, hogy hitelesen játszhassa a szerepet. "Hát nem elbűvölő az eredeti orrával?" - mondta az idén hatodik Golden Globe-ját bezsebelő Jack Nicholson, akit ezúttal az About Schmidt-ben nyújtott drámai alakításáért jutalmaztak. "Kissé zavarban vagyok, mert én meg voltam róla győződve, hogy komédiát csinálunk!" - mondta a nyugdíjas apa szerepét megformáló színész a színpadon. Szem- és fültanúk szerint Jack később is sokkal szívesebben foglalkozott Nicole Kidmannel, mint az őt ért elismeréssel. "Mit szóltok Nicole Kidmanhez? A magánéletben kissé félénknek tűnik, mégis micsoda életművet tudhat a magáénak!" - áradozott.

A Golden Globe hivatalos honlapjahttp://www.goldenglobes.org/Golden Globe linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/vizualis_muveszetek/filmmuveszet/filmszemlek,_esemenyek/Golden_Globe/

Az About Schmidt igen fajsúlyos film, amelynek versenytársával, a Meryl Streep nevével fémjelzett Adaptation-nel egyetemben hatalmas sikert jósolnak az idei Oscar-díjkiosztó gálán. Streep a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést vehette át a bizarr hangvételű komédiában nyújtott alakításáért, melynek főszereplője, Nicolas Cage ezúttal díj nélkül maradt. A film férfi mellékszereplője, Chris Cooper azonban szintén aratott: ő kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot. Streep - aki a The Hours-ban az egyik főszerepet játssza - úgy nyilatkozott, hogy az Adaptation valójában sokkal közelebb áll hozzá. "Az Adaptation forgatása örömmel és megelégedettséggel töltött el az elejétől a végéig. A The Hours egészen más. Szinte minden egyes jelenetben ideg-összeroppanást kapok. Egyáltalán nem könnyű sőt, nehéz feladat volt" - ismerte el a színésznő. (A The Hours magyarországi premierjére április 3-án, az Adaptation bemutatójára pedig augusztusban kerül sor.)

Forrás: epaA legjobb rendezőnek járó díjat Martin Scorsese kapta a Gangs of New York című filmjéért. Az alkotás a legjobb filmzene kategóriában is nyert a U2 The Hands That Built America című dalával. Daniel Day-Lewis azonban - aki 5 év kihagyás után ezzel a produkcióval tért vissza a filmvilágba - ezúttal hoppon maradt.

Az est két nagy vesztese Julianne Moore és Todd Haynes volt. Moore-t két kategóriában is jelölték: legjobb drámai főszereplőként a Far From Heaven című filmért, mellékszereplőként pedig a The Hours című alkotásért. Pechjére mindkettőben a The Hours-ben játszó partnrerei: Kidman és Streep vihették el a pálmát. Haynest pedig a legjobb forgatókönyv kategóriában tartották esélyesnek a Far From Heaven című filmért, de ebben a kategóriában Alexander Payne, az About Schmidt rendező-forgatókönyvírója, és partnere, Jim Taylor nyert.

Forrás: epaAmbivalens helyzetbe került Jennifer Aniston, akinek most egyik szeme sír, a másik nevet. Megkapta ugyan a tévésorozatok legjobb női főszereplőjének járó díjat, ám ő a Jóbarátok Rachel szerepét már régóta szeretné maga mögött hagyni. Valószínűleg jobban örült volna, ha a kedvező kritikai fogadtatásra lelt The Good Girl című játékfilm főszerepéért jelölik, ám ez - a várakozásokkal ellentétben - nem történt meg.

Kim Cattrall a Szex és New York című sorozatban alakított mellékszerepéért kapott díjat, ami pedig hamarosan megszűnik. És idén Uma Thurman, valamint Donald Sutherland is egy-egy minisorozat főszerepéért vehette át az elismerést.

Forrás: epaA legjobb külföldi film kategóriájában olyan eredmény született, melyet szinte bárki megjósolhatott volna: Pedro Almodóvart jutlamazták a Beszélj hozzá! című alkotásáért (mely épp most fut a hazai mozikban). A közkedvelt spanyol rendező így elégtételt vehet, hiszen filmjét a spanyolok nem jelölték Oscarra, így helyette Fernando León de Aranoa San Sebastian-i fődíjas filmje, a Los lunes al sol szállhat versenybe márciusban.

Hogy a Golden Globe nyertesei közül ki duplázhat az Amerikai Filmakadémia ünnepségén, még nem tudni, hiszen egyelőre az Oscar-jelöltek listáját sem állították össze.