Vágólapra másolva!
Miért vadászunk?
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés

Mit is jelent ma a vad, a vadászat az átlagember számára? Mi jut eszünkbe e szavak hallatán? A gyermekek számára - akár a saját gyermekkorunk emlékeit felidézve - az állatmeséket vagy a mesék állatszereplőit jelentik, jelentették.



1. ábra



2. ábra


E történetekben, ha szerepel vadász, akkor az igazságosztó képében jelenik meg - lásd például Piroska és a farkas történetét. Az állatvilágot hazánkban mind gyermekhez, mind felnőtthöz Fekete István munkássága hozta igazán közel. Csak a természetet és annak állatvilágát jól ismerő vadász (Fekete korának egyik legismertebb vadásza volt) tud ilyen mélyen emberi, de egyúttal biológiailag is hiteles történeteket megírni. Könyvei, a Vuk, a Lutra, a Kele, a Tüskevár, a Téli berek a természet, a vad és a vadászat harmóniáját mutatják be.

3. ábra

Mit jelent a felnőttek számára a vadászat a már említett gyermekkori élményeken és olvasmányokon túl? Jó esetben Széchenyi Zsigmond- és Molnár Gábor-könyvélményeket. Ez esetben valós képe alakulhatott ki a témáról. Egyébként legfeljebb az éttermekben és a médiában találkozhat a vadászat említésével.

A vadételek valóban jó reklámhordozói e tevékenységnek, s ma - hála a vadhús alacsony, nyomott piaci árának - már mindenki számára elérhetők. A sajtó azonban az utóbbi 15 évben a vadászatnak inkább az árnyékos - alkalmasint botrányízű - mint az igazi, értékes oldalát mutatta be.

4. ábra




5. ábra


Akkor mi is a vadászat, miért vadászott és vadászik az ember?