A hüvelyi orgazmus nem létezik

szex orgazmus
Vágólapra másolva!
Két olasz szexológus azt állítja, végleg megcáfolta azt a tévhitet, hogy létezik hüvelyi orgazmus, illetve a misztikus G-pont. Szerintük a női anatómia miatt csak a csikló ingerlése vezethet valódi orgazmushoz.
Vágólapra másolva!

A női orgazmusról számos elmélet látott már napvilágot. Most két olasz kutató a Clinical Anatomy című folyóiratban tette közzé legújabb kutatásai eredményét. Vincenzo Puppo, az Olasz Szexológiai Központ munkatársa és szerzőtársa, Guilia Puppo szerint nem létezik (és nem is létezhet) hüvelyi orgazmus és az állítólag a hüvely falában lévő, misztikus G-pont sem. Azzal érvelnek, hogy a női anatómia egyszerűen nem támasztja alá a hüvelyi orgazmusról szóló elképzeléseket. Szerintük csak a csikló (klitorisz) közvetlen ingerlése vezethet orgazmushoz.

A női orgazmus kulcsa a csikló

Eddig a leginkább elfogadott elmélet az volt, hogy a nők orgazmust élhetnek át a szexuális behatoláskor, és hogy a G-ponti, a hüvelyi és a klitoriszi orgazmus mind az orgazmus különböző típusát jelenti. A szerzők azonban azt állítják, hogy a nők nagy részének világszerte nincs orgazmusuk a behatolással járó szeretkezés folyamán. Ebből következően a szexuális problémákkal küzdő nőket olyasvalami alapján ítélik meg, ami nincs is: ez pedig a hüvelyi orgazmus, írják a kutatók.

Az erekcióra képes női szervek anatómiai felépítése Forrás: Wikimedia Commons

Valamennyi női orgazmus kulcsa a csikló, állítja a tanulmány. A csikló a nő legfontosabb erogén zónája, gyakran hívják „női pénisznek” is, mivel hasonlóképpen épül fel (és hasonló eredetű) mint a férfiak hímvesszője.

Az erekcióra képes női nemi szervek hatékony ingerlésével minden nőt el lehet juttatni az orgazmushoz, állítják a kutatók. Az erekcióra képes szervek közé tartozik a csikló, a csikló nyelében végződő barlangos testek és hüvelybemenet két oldalán elhelyezkedő izomszövetek. Ezenkívül még duzzadásra képes a kisajak és a női húgyvezeték mellett húzódó szivacsos test is.

A kutatók állításaikat jórészt arra az amerikai kutatók által végzett korábbi tanulmányra (Journal of Sexual Medicine) alapozzák, mely szerint az orgazmuszavarokban szenvedő nőknek általában kisebb a csiklójuk és távolabb található a hüvelybemenettől. Az valóban elképzelhető, hogy a két szerv közötti kisebb távolság és a nagyobb csikló megkönnyíti a klitorisz izgatását a közösülés folyamán.

A tanulmányt valószínűleg sokan fogják megkérdőjelezni. A New Scientist női szakírója hangsúlyozza, hogy a női szexualitás, beleértve a női orgazmust összetett jelenség. Noha fontos az anatómia, a szexuális válasz több, mint a reakciók összessége. Noha valóban vannak bizonyítékok a csikló pénisszerű természetére, hasonló a fejlődése is, nincs elég adat a pénisszel megegyező érzés és funkció alátámasztására.

A kép illusztráció Forrás: PhotoAlto/Marin