Jó hír a babák immunrendszeréről

csecsemő
A tanulmány szerint jótékony hatása van a szoptatásra, ha az anya a babával alszik
Vágólapra másolva!
Bár a csecsemők immunrendszere nagyon eltérően működik a felnőttekétől, erősebb, mint eddig gondolták.
Vágólapra másolva!

A korábbi elképzelésekkel ellentétben az immunrendszer karmestereinek tekintett sejtek, az úgynevezett T-limfociták csecsemőkben is képesek gyulladásos válaszreakciót létrehozni a betolakodó baktériumok ellen, írják a londoni King’s College kutatói a Nature Medicine legújabb számában.

Immunrendszerünk több különféle immunsejtből épül fel. Idetartoznak például a kórokozókat bekebelező falósejtek, amelyek fontos szerepet töltenek be a fertőzés elleni harc frontvonalában, valamint a limfociták. A limfociták közül a B-sejtek antitesteket termelnek, a T-sejtek pedig a mikrobákkal megfertőzött sejteket célozzák meg, illetve az immunrendszert irányítják.

A kép illusztráció Forrás: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost

Egészen mostanáig úgy gondolták, hogy a csecsemők immunrendszere éretlen, ezért nem vált ki a felnőtteknél megfigyelhető gyulladásos válaszreakciót. Noha a születésüktől fogva a csecsemőknek is védekezniük kell a kórokozók ellen, úgy vélték, hogy a T-sejtjeik bizonyos mértékig „el vannak nyomva”, hogy megakadályozzák a gyulladásnak a fejlődő gyerekre gyakorolt káros hatását.

Mások, de hatékonyak a csecsemők T-sejtjei

A King’s College kutatói kételkedtek ebben az állításban, és ezért elhatározták, hogy tanulmányozzák a csecsemők T-sejtjeit. Huszonnyolc koraszülött csecsemő vérmintáit vizsgálták meg életük első néhány hetében.

A csoport felfedezte, hogy noha az újszülött csecsemők T-sejtjei nagymértékben különböznek a felnőttekéitől, ennek oka nem az, hogy el vannak nyomva. Kiderült, hogy egy rendkívül hatékony antibakteriális molekulát (interleukin-8, IL8) termelnek, amelyet korábban nem tartottak a T-sejtek fő termékének. Az IL8 aktiválja a falósejteket (neutrofil granulocitákat), hogy megtámadják a szervezet idegen betolakodóit.

„Azt tapasztaltuk, hogy a csecsemőkben létezik egy beépített antibakteriális védőmechanizmus, amely másként működik, mint a felnőtteké, de ennek ellenére hatékony védelmet nyújthat. Ez lehet az a mechanizmus is, amellyel a magzat védi magát az anyai fertőzésektől” – mondta a cikk vezető szerzője, Deena Gibbons.