Fotó a fejtetvek nagy teljesítményű gyilkosáról

Vágólapra másolva!
A fejtetvek leghatásosabb ellenszere egy óriási hajszárítóval történő negyvenöt perces kezelés.
Vágólapra másolva!

A LouseBusternek (Tetűirtónak) nevezett gép a tetvek és a serkék 95 százalékát megöli, az életben maradt állatok pedig terméketlenné válnak, és hamarosan szintén elpusztulnak - adta hírül az amerikai Utah Egyetem.

Az egyetem kutatói négy évvel korábban már kísérleteztek a gép prototípusával, ám az akkor még túl hangos, nehezen kezelhető, és a göndör haj esetén alacsony hatásfokú volt.

Az új verzió 28 fúvókán keresztül fújja a 60 Celsius fokos levegőt. Ez a hőmérséklet ugyan alacsonyabb, mint egy normál hajszárítóé, a LouseBuster viszont kétszer-háromszor nagyobb mennyiségű levegőt fúj.

"A levegő mennyisége és a hőmérséklete együtt öli meg a tetveket" - fejtette ki a fejlesztésen dolgozó Dale Clayton.

A kezelés során harminc percen keresztül fújják a fejet a nagy teljesítményű szerkezettel, majd tizenöt percen át fésülik ki a hajból az elpusztult tetveket és a serkéket.

Egy 56 gyerek és felnőtt részvételével készített vizsgálat szerint a kúra a tetvek 88 százalékát, a serkéknek pedig 99 százalékát eltávolítja a fejről.

Clayton már szabadalmaztatta a szerkezetet, amely iskoláknak, klinikáknak 2000-2500 dollárba kerül.

De a tetűirtáshoz nem szükséges rögtön megvenni a készüléket, szépségszalonokban már van lehetőség egy alkalmas kezelésekre is. A kezelésre már Budapesten is van lehetőség.

A kutató legközelebb egy birkák tetvetlenítésére alkalmas gépet készül kifejleszteni.

A vizsgálat és a LouseBuster eredményeit bemutató tanulmány a Journal of Medical Entomology című szaklap januári számában jelenik meg.