Együtt fejleszt akkumulátorokat a BMW és a Toyota

BMW, Toyota, akkumulátor
Vágólapra másolva!
Az új generációs akkumulátorokkal egy elektromos autó több száz kilométert is megtehet. A Toyota nagyobb tapasztalatáért cserébe megkapja a BMW hatékony dízelmotorjait.
Vágólapra másolva!

A múlt év végén a BMW és a Toyota egy olyan közép- és hosszú távú együttműködési szerződést írt alá, amelyben azt tűzték ki célul, hogy következő generációs környezetbarát technológiákat fejlesztenek közösen. Ez elsősorban azt jelenti, hogy megosztják egymással az eddig kifejlesztett technológiákat, valamint az elektromos autók bevezetése érdekében közösen új fejlesztéseket végeznek.

Már a következő lépést a két gyártó: bejelentették, hogy együttműködnek a következő generációs lítium-ion akkumulátorok fejlesztésében. A két vállalat az akkumulátorok teljesítményét kívánja úgy növelni, hogy közben más anyagokat használnak fel. A Toyota ilyen téren nagyobb tapasztalattal rendelkezik, hiszen 1997 óta hibrid járműveket gyártanak. A Toyota szakérteméért cserébe a BMW a nagyon modern és hatékony 1,6-os és kétliteres dízelmotorjait a japánok használhatják 2014-től.

Forrás: BMW

A közös munka egyik új iránya lehet a lítium-levegő technológia fejlesztése, amely révén sokkal kisebb és a könnyebb akkumulátorok hozhatók létre, mint a jelenlegi lítiom-ion egységek, a teljesítmény sűrűségük is nagyobb. Ezzel a lítium-levegő akkumulátorok egy új utat nyithatnak az elektromos autók számára, hiszen egy feltöltéssel akár több száz kilométert is megtehetnek.