Nem hátrálnak meg a Dakar-rali szervezői

Vágólapra másolva!
A január 6-án kezdődő Dakar-rali szervezői bejelentették, hogy az esetleges terrorfenyegetettség ellenére sem változtatnak a viadal menetrendjén.
Vágólapra másolva!

Etienne Lavigne versenyigazgató az esemény programjának ismertetésén elmondta, hogy "jelenleg semmi sem indokolná az útvonal megváltoztatását". Hozzátette, hogy a lehetséges veszélyzónákban mozgó őrjáratok segítenek majd megóvni a versenyzőket és a nézőket.

A Le Monde című francia napilap hírszerzői forrásokra hivatkozva hétfőn azt írta, az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) szélsőséges iszlámista szervezet fegyveresei arra készülnek, hogy terrorakciókat hajtsanak végre a verseny idején Mauritániában és Maliban. Hasonló okok miatt a 2004-es viadal szervezői törölték a Nema (Mauritánia) és Mopti (Mali), valamint a Mopti és Bobo-Diulasszo (Burkina Faso) közötti két szakaszt.

A világ leghíresebb terepraliversenyét jövőre január 6. és 21. között rendezik meg: a száguldás ezúttal is Lisszabonban kezdődik és a szenegáli fővárosban, a Rózsaszín-tó partján fejeződik be. A verseny teljes távja 8696 km, a mért szakaszok hossza pedig 5010 km. A karaván hat országon - Portugália, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Mali és Szenegál - halad keresztül. A konvoj a portugál fővárosból Portimaóba, majd Malagába megy és Gibraltából hajózik át Marokkóba. A leghosszabb szakasz Mauritániában (817 km) lesz. A viadalon 250 motoros, 187 autó és 88 kamion rajtol. Az autósoknál és a motorosoknál is indul a két címvédő, a francia Luc Alphand, valamint a spanyol Marc Coma.

A sivatagi száguldáson a verseny honlapja szerint összesen tíz magyar egység vesz részt: négy autó és három-három motor, illetve kamion.

A magyarok:

autósok:
Kis Sándor, Czeglédi Péter (Nissan)
Kristóf Márton, Simon Péter (Bowler)
Palik László, Darázsi Gábor (Nissan)
Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel)

motorosok:
Dési János (KTM)
Hermann Henrik (KTM)
Kátai Péter (KTM)

kamionok:
Darázsi Zsolt, Tagai Róbert, Szalai Norbert (MAN), Szaller Zoltán, Pócsik László, Hajnal Károly (MAN), Szobi Balázs, Éder Attila, Jobbágy Ákos (MAN)