Május elsején rajtol a Kínai Nagydíj

Vágólapra másolva!
A világbajnoki sorozat harmadik állomásán Kínába látogatnak a csapatok. Az eddigi izgalmas futamok után az ismeretlen pálya valószínűleg még nagyobb meglepetéseket tartogat.
Vágólapra másolva!

A mezőny általános fizikai állapota egyre jobban romlik, pedig még csak a harmadik futam hétvégéje következik. Hofmann piruettje következményével, törött kézzel üldögélt a boxban, Tamada szintén felkötött karral nézte végig a Portugál Nagydíjat.

Többen komoly sérülésekkel is vállalták a versenyt, ami nem is csoda, hiszen egy jó kezdéssel könnyen megalapozható a még jobb folytatás, és talán így Rossi is könnyebben befogható. Azt persze mindenki sejti, hogy ez nem lesz egyszerű művelet, hiszen az olasz versenyző - aki többek szerint a valaha volt legtehetségesebb pilóta - maga a meglepetés.

A taktika egyszerűnek látszik: Rossi célja, hogy mindig az első sorból rajtoljon, és látszólag az edzéseken nem törekszik arra, hogy a legjobb időt produkálja. Ezzel talán elaltatja kissé versenytársai figyelmét, a versenyen azután robban az időzített bomba, Rossi iszonyú köröket fut, és elképesztő stílusban harcol.

fotó: motogp.comGibernau is a kripli kondíciójú versenyzők közé tartozik, ám a spanyol versenyzőnek nemcsak a válla sérült, hanem a büszkesége is. Nem elég, hogy az első versenyen a Rossival folytatott emlékezetes harc következtében kiújult a vállsérülése, később edzésen is, majd a futamon is bukott, ahol egyébként is fájdalomcsillapítókkal kitömve állt rajthoz.

Capirossi és Nicky Hayden szintén sérülten motorozott, a versenyt pedig az egyre vizesebb pálya és a kicsúszások zilálták szét. Végül Rossi minden igyekezete ellenére a tapasztalat és a kitartás győzött, Alex Barros és Max Biaggi állhatott a dobogó első és harmadik fokára.

A pénteki szabadedzésen Nicky Hayden volt a leggyorsabb Marco Melandri és Sete Gibernau előtt. Carlos Checa negyedikként zárta a március 29-i edzésnap első felét. Rossi ötödik, Capirossi hatodik, a legutóbbi futamgyőztes, Barros pedig hetedik lett.

A délutáni edzésen változott az állás, Kenny Roberts volt a leggyorsabb, mögötte Alex Barros ért célba, Gibernau pedig harmadikként fejezte be a napot. A délelőtti első Nicky Hayden csak a tizenhatodik lett, de még mindig övé a leggyorsabb kör.

125 ccm

Valószínűleg minden gyorsasági motorverseny iránt rajongó egyetért abban, hogy az idei év ígérkezik a legizgalmasabbnak, hiszen Talmácsi Gábor egyre jobb eredményeket produkál a nagyon eltalált KTM nyergében, Tóth Imi pedig kitartóan küzd nem túl fényes kondícióban lévő Apriliájával, kitartóan lépkedve előre a helyezésekkel.

fotó: motogp.comTalma Portugáliában nagyon jól rajtolt, és két körön át szenzációsan motorozott, majd csapattársa, Mika Kallio állítása szerint egy vízfoltra futott a száradó félben lévő pályán, és elcsúszott, belebombázva az őt követő mezőny közepébe. Kallio kis híján tudta elkerülni, hogy áthajtson Talmát, ám Gábor így is jó pár új zúzódást gyűjtött be. Szerencsére hamar kiderült, hogy a magyarok reménységének nem tört el csontja, és reméljük, a lelkesedése is a régi.

A nyolcadliteres kategória már letudta a pénteki edzéseket, és Kallio ismét hozta a formáját. A finn versenyző hihetetlen magabiztossággal menetel - többnyire a mezőny élén. Őt követte Fabrizio Lai és Thomas Lüthi, Talmácsi ötödik, Julian Simon pedig hatodik helyen zárta az edzésnapot, így az első öt pozíción jelenleg három KTM áll.

250 ccm

fotó: motogp.comA negyedliteres kategória sem érdektelen magyar szempontból, Rizmayer Gábor jóvoltából, aki Estorilban a 20. helyen végzett. A 250-es kategória is jóval izgalmasabb versenyeket produkál az idén, mint a 2004-es szezonban, és ez leginkább a csapatok közötti átrendeződésnek köszönhető.

A délelőtti szabadedzésen Porto, az Aprilia Aspar versenyzője volt a leggyorsabb, az idő közben eleredő eső ellenére. Mögötte Andrea Dovizioso végzett, harmadik helyen pedig Casey Stoner ért célba. A negyedik időt Dani Pedrosa futotta Alex de Angelis és Randy de Puniet előtt.

A délutáni edzésen Casey Stoner volt a leggyorsabb, mögötte Andrea Dovizioso és Sebastian Porto szerezte meg az elméleti második és harmadik helyet. A mentőhelikopter meghibásodása miatt későbbre halasztott edzés idejére a délelőtti esőtől nedves pálya teljesen felszáradt.