Márciustól egynapos autópálya matricát is vehetsz interneten

Vágólapra másolva!
2024 legizgalmasabb újítása az úthasználati jogosultságok terén nem más, mint a napi, azaz 24 óráig érvényes e-matrica. A régóta várt konstrukció március 25-ével végre megérkezik, aminek akkor is örülünk, ha nem a leggazdaságosabb áron juthatunk hozzá. A legjobb pedig, hogy ezt a típust is megvásárolhatjuk az autopalyamatrica.hu oldalon.
Vágólapra másolva!

A díjköteles gyorsforgalmi úthálózatra, vagyis autópályákra, egyes gyorsforgalmi útszakaszokra, kizárólag érvényes autópálya matricával lehet felhajtani. Ezt az autósok jól tudják. Idén azonban több olyan változás is történt az egyébként igen statikus hazai rendszerben, amivel érdemes tisztában lenni. A B2 díjkategóriát például kiváltotta egy, a megtett kilométerek alapján számoló fizetési rendszer, illetve – sokak örömére – bevezetnek egy egynapos konstrukciót is. Az autópálya matrica vásárlás az autopalyamatrica.hu felületén azonban ma is a leggyorsabb, legkényelmesebb, legbiztonságosabb megoldás.

E-matrica kategóriák 2024-ben

Az e-matricák az alábbiak lehetnek: napi, 10 napos (heti) matrica, havi autópálya-matrica kategória, éves matrica és vármegyei autópálya-matrica. Létezik még az ún. több havi (pl. féléves) megoldás is.

A napi, heti (10 napos), a havi matrica, továbbá mindkét éves változat konkrét érvényességi idővel bír, azaz, ha lejárt az érvényessége, de mi autózunk vele az autópályán, akkor sajnos büntetésre számíthatunk. Földrajzi határukat tekintve szintén két csopotra oszthatjuk őket: az éves vármegyei matrica kizárólag az adott vármegye közigazgatási határain belül használható, míg az összes többi konstrukció Magyarország teljes területére, annak valamennyi fizetős útszakaszára jó.

Heti (10 napos) autópálya matrica: Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. Ára 2021-ben D1-es és U kategóriában 6 400 Ft.

Havi autópálya matrica: A havi autópálya matrica szintén Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig. Ára D1-es és U díjkategóriában 10 360 Ft.

Vármegyei autópálya-matrica: A vásárló által megadott vármegye összes útjára, valamint a határos megyék irányába az első csomópontig érvényes földrajzi, területi szempontból. Időben pedig a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig érvényes. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Ára megyénként 6 660 Ft.

Éves országos autópálya matrica: Ez az éves matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság. Ezért éri meg legjobban tárgyév január elején megvásárolni. Ára a D1, D1m és U díjkategóriában 57 260 Ft.

Amit az egynapos e-matricáról tudni lehet

Az európai uniós elvárásoknak eleget téve a magyar kormány március 25-ével bevezeti a 24 óráig érvényes matrica konstrukciót. Sajnos a jelenlegi ismeretek alapján a környező országokhoz képest nálunk kell majd érte a legtöbbet fizetni, mintegy 5 150 forintot.

Az autopalyamatrica.hu korábbi felméréséből kiderült, hogy az autópálya-használók 98%-nak lenne igénye az egynapos matricára, feltéve, ha az arányosan olcsóbb, mint a 10 napos. Ez utóbbi feltétel tehát nem érvényesül – a D1-es kategóriában, a személyautóknál, a heti (10 napos) matrica ára 6 400 Ft.

Fotó: autopalyamatrica.hu