Almával kerek a világ

Vágólapra másolva!
Az alma az "igazi" gyümölcs - kérdezzünk csak meg egy óvodást, melyik az első gyümölcs, ami az eszébe jut! Az alma nemcsak szépít, gyógyít és nagyon egészséges, de rengeteg formában el lehet készíteni: receptajánló, kezdőknek és szakavatottaknak.
Vágólapra másolva!

Az alma a világon leggyakoribb gyümölcs: évente 55 millió tonnát termesztenek, a világ szinte minden táján - ráadásul több, mint 7500 különböző fajtát ismernek. Elkülönítenek étkezési célokra termesztett és főzésre való almafajtákat, sőt, olyat is, amelyet kizárólag almabor készítésére használnak fel. Az alma szinte tökéletes táplálék, hiszen nagyon sokáig eltartható, még hűtés vagy más konzerválási eljárás nélkül is.

Az alma talán a legrégebbi nemesített növény: régészek már a neolitikum korából származó almamaradványokat is találtak, a gyümölcsöt élvezettel fogyasztották az ókori Egyiptomban és Görögországban is. Plinius, a római történetíró pedig már 37 különböző almafajtát ismertet Historia naturalis című művében.

Gyógyít, szépít, méregtelenít

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs - ráadásul szinte egész évben kapható. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, magas vitamin-, foszfor-, almasav- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően serkenti az agyműködést, e jótékonyan hat a vese és a máj működésére is. A finomra reszelt alma nagyszerű táplálék betegségből lábadozóknak, hasmenéstől szenvedőknek, de a székrekedést is enyhíti: az almában ugyanis rengeteg pektin, azaz jótékony hatású élelmi rostokban. A pektinnek köszönhetően az alma csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Az alma tökéletes szépítőszer is egyben: alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt fogyókúrázók ideális eledele, ráadásul a benne található anyagoknak köszönhetően előnyösen befolyásolja a szervezet zsíranyagcseréjét, rugalmasabbá teszi a szöveteket és az öregedést is lassítja.

Az alma, lereszelve vagy vékonyra szeletelve - a benne található almasavnak köszönhetően - nagyon kedvezően hat a bőrre: rózsás, sima és selymes lesz tőle az arcunk. Az almaecetes hajöblítéssel pedig különösen fényes és puha fürtöket kaphatunk.

Piacolás és tárolás

Válasszunk feszes héjú, telt színű gyümölcsöt - mivel rengeteg fajtája és színvariációja létezik, nem baj, ha nem teljesen piros. Azt is érdemes előre eldöntenünk, hogy inkább sütésre-főzésre használnánk, vagy nyersen szeretnénk megenni. Az almát nem kell meghámozni, mert a legtöbb tápanyag közvetlenül a héja alatt található, viszont nagyon alaposan mossuk meg - ha megengedhetjük magunknak, akkor almából érdemes biotermesztésűt vásárolni.

Az alma, hűvös helyen tárolva, nagyon sokáig eltartható - lényeges, hogy engedjük "levegőzni" a gyümölcsöket, és rendszeresen vizsgáljuk át, nincsenek-e rohadt vagy túlságosan puha darabok az almák között.

A felszeletelt vagy feldarabolt, kimagozott almát le is fagyaszthatjuk.