Vágólapra másolva!
Mi lehet az oka annak, hogy Közép-Európában, így Magyarországon is, egyre kevesebb gyerek születik? A szegénység, vagy inkább az, hogy az anyák inkább karriert építenek, mint gyereket nevelnek? Szakemberek és laikusok segítenek a megfejtésben.
Vágólapra másolva!

Négy gyerek, hat kutya, nyolc macska - erről álmodott Janka kislány korában. Meg persze mosolygós, szerelmetes férjről, királykisasszonyos menyasszonyi ruháról, fehérkerítéses házikóról, kertecskével, amelyben akkor is elfér kényelmesen mindenki, ha teljes a létszám. Aztán hirtelen akadt egy komoly férj- és apajelölt. Janka 20 éves volt ekkor, és azt gondolta, indulhat a projekt, a sorrend lényegében mindegy.

Hamar rá kellett döbbennie, hogy egyáltalán nem mindegy. Mert a gyerek mamit akar, aki ettől nem tud dolgozó nő lenni, és pénzt keresni, a pénzből pedig házikót venni, mert ez csak a reklám-mamiknak sikerül. Úgyhogy Janka nekilátott gürizni, a mosolygós és szerelmetes jelölttel, aki ettől hamarosan nyűgös, kialvatlan, morcos pasassá változott. "Mára a gyerekkori tervekből egy kétszobás lakás, és egy zsörtölődő, herélt kandúr teljesült, utóbbit egy pasiért cseréltem, ugyanis a barátnőm, aki elszerette a párom rám tukmálta a macskát, mondván, ne legyek egyedül... " - fejezi be a modern kor meséjét Janka.

Janka ennek ellenére úgy gondolja, nem kizárólag az egzisztencia hiánya tehető felelőssé azért, hogy egyre kevesebb nő vállal gyereket. "Az én gyerekkori mesekönyvemben a főszereplő kislány egy seregnyi babát ölelt magához" - kezdi a magyarázatot - "és arra a kérdésre, melyiket szereti a legjobban, lelkendezve hirdette a nagycsaládos modellt: 'mindet, mindet, mint a kincset, hisz mamájuk én vagyok!' Az unokahúgom könyveiben viszont már öntudatos csajok váltják meg a világot, és szó sincs anyaszerepről. Igaz, a mi sztorink nem pontosan erről szól. Én sose voltam klasszikus szingli, ötszekrénynyi cipővel, és hatalmas feminista öntudattal. Én tényleg akartam családot, sőt, még így, majd' negyven évesen is belevágnék - ha lenne kivel."

Azt, hogy Közép-Európában egyre kevesebb gyerek születik, számos statisztika igazolja, ennek okát tanulmányok és vizsgálatok kutatják. Ezek közül az egyik legfrissebbről a BBC NEWS számolt be nemrég; ez aggasztó adatokat közöl: Szlovákiában 1974-ben még 100 ezer gyerek született évente, mostanra azonban ez a szám a felére csökkent.



Legyen közösség a család!

C. Molnár Emma szerint nem általában a nők - hanem elsősorban az értelmiségi, karriert vállaló nők körében csökken a gyermekvállalási kedv. A pszichológus szerint igazán az a meghatározó, hogy milyen értékrend szerint éltek a családban.

"Azokból a családokban ugyanis, ahol fel sem vetődik a válás gondolata, ahol a család megfellebbezhetetlen egység, ahol valóban szeretik és értékként kezelik a gyerekeket, olyan nők kerülnek ki, akik felnőve maguk is sok gyereket szeretnének. Egy ilyen közösségben jó gyereknek lenni, itt a gyerek tényleg érték, és tényleg örülnek neki" - magyarázza a szakember.

Forrás: [origo]



C. Molnár Emma szerint az egykéknek, ilyen szempontból, kifejezetten rossz dolga van. Vagyis azok a gyerekek, akiknek - látszólag - csodálatosan jó dolguk van, mindent megkapnak, ők a család királyai, hűbérurai, de a szülők mégis csak önigazolásként kezelik őket. "Az anya inkább párizsit eszik, és a gyereknek adja a sonkát - mondja a pszichológus - de annak fejében, hogy neki minden jár, neki kell boldogságot adni. Megkap mindent annak fejében, hogy visszaigazolja, milyen jó szülő is ő."