Gombás-hagymás puliszkatál

Vágólapra másolva!
Vegáknak magában, húsevőknek "kolbászkörettel" ajánljuk ezt a különleges ételt.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
20 dkg kukoricadara, 3 evőkanál olívaolaj, 2 nagyobb fej lilahagyma, 20 dkg apró szemű gomba, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 ág friss kakukkfű, 1 zöldségleves kocka, só, darált bors, reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Forraljunk fel egy lábasban egy liter vizet, öntsünk bele egy evőkanálnyi olívaolajat, majd ízesítsük sóval és a zöldségleves kockával.

Kis sugárban, a vizet állandóan kevergetve csorgassuk bele a kukoricadarát. Kis lángon főzzük körülbelül 10 percig. Vegyük le a tűzről és keverjük bele az összevágott petrezselyemlevelet.

Kenjünk ki vajjal vagy olívaolajjal egy kis méretű tepsit, esetleg tűzálló tálat, majd öntsük bele a megfőzött puliszkát. Vizes kézzel simítsuk egyenesre a tetejét, majd hagyjuk kihűlni. Akkor lesz a legjobb, ha a puliszka legalább másfél centi vastag.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le a gombát egy szűrőedényben. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassuk bele az olívaolajat, majd tegyük bele a vékony cikkekre felszeletelt lilahagymát és az egész gombafejeket. Fűszerezzük kakukkfűlevéllel, darált borssal, majd erős lángon pirítsuk két percig.

Vágjuk adagnyi téglaformákra a kihűlt kukoricakását, majd tegyük egymás mellé egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba. Halmozzuk a tetejére a megpirított gombás hagymát. Szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, majd tegyük előmelegített sütőbe és 160 fokon süssük 15 percig.

Húsnélküli ételnek is fenséges, de finom körítése lehet grillpartikon sült sajtoknak, báránynak, kolbásznak.