Őszi sütés-főzés dióval

Vágólapra másolva!
Európába az arabok közvetítésével jutott el a dió, akik nem csak húsételekhez használták, hanem marcipánt, nugátot és egyéb édességet is készítettek belőle. A dió olajtartalma igen magas, ezért legtáplálóbb, legkalóriadúsabb élelmiszereink egyike. Gazdag különböző ásványi anyagokban, foszfor-, kálium-, kálciumtartalma kiemelkedő értékű.
Vágólapra másolva!

Tanácsok a dió konyhai felhasználásához

- A dió könnyen megpenészesedhet, ha nyirkos, szellőzetlen helyen tartjuk. Legjobb levegős, szellős helyen, vászonzacskóban vagy hálóban felakasztva tartani,
- A diót könnyebben feltörhetjük anélkül, hogy belsejét összezúznánk, ha 6-8 órát enyhén sós, hideg vízben áztatjuk,
- A dióbél nem avasodik meg, ha légmentesen zárható dobozba tesszük és a hűtőszekrényben tároljuk,
- A darált diómaradékot úgy óvhatjuk meg az avasodástól, hogy porcukorral összekeverve, jól zárható dobozba tesszük el.

Erdélyi diós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 tojássárga, 15 dkg dióbél, 1 db tojás, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, só

Az átszitált lisztet egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lágy vajat, a porcukrot és a tojások sárgáját. Őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, csipetnyi sót is teszünk bele, majd hozzáadjuk a darált dióbelet.
Jól összegyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kerek formával kiszaggatjuk. Megkenjük felvert tojással, és vajjal vékonyan kikent tepsibe téve közép meleg sütőben megsütjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 950 kJ/227 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni Édes 2000


Kemencés lepény almával, szederrel, dióval, mandulával

Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 4 dkg élesztő, 15 dkg vaj, 3 dl tej, 2 db tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, só, liszt a szóráshoz
a töltelékhez: 10 dkg cukor, 8 dkg durvára tört dió, 10 dkg gyalult vagy durván aprított mandula, 1,5 dl tejszín, 1 kg savanykás alma, 0,5 kg szeder, 3 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliáscukor

Forrás: Magyar KonyhaA lisztet keverőtálba szitáljuk, az élesztőt rámorzsoljuk. A kis darabokra vágott vajat, a tojássárgákat, a cukrot, csipet sót, reszelt citromhéjat is hozzátesszük, a langyosított tejet is rálocsoljuk, és sima tésztát dolgozunk ki. Ha elkészült, kevés liszttel megszórjuk, tiszta konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket: a cukrot (lehetőleg öntöttvas edényben) barnára karamellizáljuk, a diót és a mandulát beleszórjuk, két-három percig kevergetve pirítjuk. Ráöntjük a tejszínt, addig főzzük, míg a karamella feloldódik. Félretesszük.
A megkelt tésztát egyszer átgyúrjuk, kettéosztjuk, egyforma cipókat formázunk belőle, és kevés liszttel megszórva még 15-20 percig kelni hagyjuk.
Az almát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, negyedeljük, nem túl vékony szeletekre vagdossuk, citromlével megcsöpögtetjük.
A cipókat gyúródeszkán 34x20 cm-es, ovális alakra kinyújtjuk. Sütőpapírral letakart sütőlemezre helyezzük őket. Kicsit megnyomkodjuk, hogy körben némi perem alakuljon ki. A tésztákon elosztjuk az almaszeleteket, a szedret, megszórjuk vaníliáscukorral. 200 fokon 25 percig sütjük. Ezután rászórjuk a karamelles diót és mandulát is a lepényekre. További 10-15 percre visszatesszük őket a sütőbe, de csak 150 fokra. Kivéve a lemezen hagyjuk kihűlni, óvatosan tálra csúsztatva, melegen tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1766 kJ/422 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Furmint 2000