Budapesten lehet sokat keresni

Vágólapra másolva!
Hazánkban még mindig Budapesten keresnek a legtöbbet az emberek - derül ki a Merces legfrissebb felméréséből. A magyar átlagbéreket vizsgáló kutatás szerint az sem mindegy, hogy hány évesek vagyunk. A fiatalabbak több pénzt vihetnek haza, mint a negyven év fölöttiek.
Vágólapra másolva!

A Merces felmérésnek eredménye sok korábbi tapasztalatot igazol, elsőként azt, hogy a budapesti munkavállalás jóval az országos átlag feletti, akár másfélszeres munkabért jelenthet a munkavállalóknak.

A középkorúaktól (35+) felfelé az idősebbek rendre kevesebbet kapnak, mint a fiatalabbak, majd csak a pálya vége felé lassul a csökkenő tendencia, de akkor sem éri el a huszonévesek szintjét. Budapesten a 25-34 éves korosztály keres a legjobban, míg például Győr-Moson-Sopron megyében az 55 fölöttiek.

A kutatás szerint létezik egy, a többiek fölé emelkedő régió, ami nagyjából Pest, Nógrád, Heves, Fejér és Komárom-Esztergom megyéket jelenti. Minden korcsoportban ezek a megyék az első 5-6 helyezés egyikén állnak. Tőlük kissé lemaradva a Nyugat-Dunántúl megyéi következnek: Vas és Győr-Sopron-Moson, de Zala már csak a középkorúakat tekintve van ebben a bolyban. A következő csapatot az Alföld és Észak-Magyarország jelenti, ez lenne a középmezőny, a megyék egymás közt a korcsoportonként változó helyezéseken osztoznak.



A legalacsonyabb átlagbéreket Tolnában és Somogyban fizetik a kezdő munkavállalóknak, ez alig valamivel több, mint a minimálbér, valamint ezek a megyék a korosabb munkavállalók számra sem jelentenek kiemelkedő perspektívát.

Korosztály (év)

Átlagbér (Budapest, forint)

17-24

162 134

25-34

248 807

35-44

239 612

45-54

227 808

55 fölöttiek

240 162



A Nyugat-Dunántúl és az ország központi régiója pedig az átlag felett van, különösen a 24-44 évesek számára - igaz, a magyar munkaerő sokkal kevésbé mobilis, mint ahogy arra a saját igényei és a munkáltatók szükségletei szorítanák

A Merces kutatása életkor és lakóhely szerint csoportosította a munkavállalókat:. A 19 megye és a főváros adta a húsz földrajzi egységet, míg a munkavállalókat öt csoportra bontották koruk szerint: 17-24, 25-34, 35-44, 45-54 életév közöttiek, végül az 55 fölöttiek. A végzettség és szakmai előélet nem számított.