Adatvédelem álláskereséskor - rendelkezzünk a felhasználásról

Vágólapra másolva!
Az álláskeresés során számtalan személyes adatunk kerül napvilágra. Mi tartozik mindebből a leendő munkáltatóra? A kellemetlenségek elkerülhetőek, ha az állampolgár jogaival élve írásban maga rendelkezik arról: mi történjen a pályázáshoz szükséges adataival.  
Vágólapra másolva!

Aránylag kevés munkakereső van vele tisztában: az adatvédelmi törvénynek megfelelően a személyével kapcsolatos adatokkal, információkkal állampolgári jogon saját hatáskörben rendelkezhet. A munkáltató így csak a munkaviszony létesítése szempontjából okvetlenül lényeges, nélkülözhetetlen adatokat, információkat kérheti az álláskeresőtől. A munkáltató is kizárólag az APEH-hel, a társadalombiztosítással való kapcsolattartása miatt tarthat igényt bizonyos adatokra.

Meghatározott adatok tartoznak a munkáltatóra...

A munkaviszony megszűnésekor kiállított munkáltatói igazolás adataiból világosan láthatóak, milyen személyes adat, információ tartozik a munkáltatóra. Ilyen adatok a munkavállaló neve, anyja neve, lakcíme, év, hónap, nap szerinti születési ideje és helye, TAJ - száma, a munkaviszonyban eltöltött időtartam hossza. A fontos adatok közé tartozik a munkavállaló béréből levonható tartozás, jogosultság, amennyiben ezt jogerősen állapították meg. A munkáltatói igazoláson azt is jelezni kell, ha a munkavállalót nem terheli semmilyen fizetési kötelezettség. A munkáltatóra tartozó adatok között szerepel a munkavállalóval kapcsolatban álló magán nyugdíjpénztár neve, címe és bankszámlaszáma.

A munkáltatónak bizalmasan kell kezelnie az adatokat

A munkáltatónak a hozzá kerülő álláskeresők, munkavállalók adatait bizalmasan kell kezelnie, biztosítva, hogy mások ne juthassanak az adatok birtokába, lehetőség szerint elzárva ezeket az illetéktelenektől. A munkáltatóknak tilos megőriznie az adatokat: időben meg kell ezeket semmisíteniük. A munkavállalók, álláskeresők adatai általában a személyügyre, a (leendő) munkavállaló közvetlen főnökére tartoznak. Abban, hogy az adott cégnél, vállalatnál ki jogosult az adatok megtekintésére, ismeretére, mindig a cég belső szabályozása dönt.

A szexuális orientáció, családi állapot, hobbi is tabu a pályáztató számára

A leendő munkavállaló szexuális orientációjára, a családi állapotára, hobbijára, felekezeti; esetleg szakszervezeti hovatartozására vonatkozó kérdés viszont sem szóban, sem írásban nem tehető fel az álláskereső számára. Költségvetési szerveknél ez alól egyetlen téma képez kivételt: a pártaktivistaságot firtató kérdés. A fenti területen ugyanis elvárás a párt semleges magatartás. A pályázó egészségügyi állapota is fontos kérdés lehet. Ez ügyben akkor lehet a munkáltatónak érdeklődnie, hogyha a pályázó fizikai állapotának a munkaköri alkalmasság szempontjából jelentősége van -pl. valaki lombikbébi-programban vesz részt.