Még ritka, de már megjelent a video önéletrajz

Vágólapra másolva!
A hazai álláspiacon megjelent a video önéletrajz. A gyártó cég szerint a pályázónak nincs más dolga, mint egy alapos, médiaszakemberekkel vagy színészekkel folytatott konzultáció után filmen megörökíttetni szakmai pályafutásának legdicsőségesebb pillanatait. A módszer egyelőre nem olcsó mulatság, így a több tízezres nagyságrendű kiadással járó referenciapalettát többnyire a szakmai sikereikre büszke vezetői réteg választja. A fejvadászok még ízlelgetik az új műfajt, elsősorban felső vezetői pozíciókban látnak benne fantáziát, tömeges megjelenésre nem számítanak.
Vágólapra másolva!

Belényesi Gyula, a video önéletrajzok hazai ötletgazdája tavaly év közepe óta foglalkozik pályázók bemutatkozó kisfilmjeinek készítésével, korábban a Konica cég magyarországi képviseletét vezette. "Közel 30 évig voltam vezető pozícióban. Az eltelt idő alatt több ezer pályázó önéletrajzát kellett végigolvasnom, közülük több százzal személyesen is találkoztam. Amikor átnéztem a beérkezett CV-ket, a huszadik után már nehéz volt átlátni a jelentkezők előnyös tulajdonságait" -mondja Belényesi Gyula, Navigátor Kft vezetője.

Modern névjegykártya

"Igazából ez adta az ötletet a video önéletrajzok megvalósításához. Sokat segíthet a pályázó alkalmasságának megállapításánál, ha a személyes állásinterjú előtt már láthatjuk a jelentkezőt filmen is, személyes benyomásokat szerezhetünk róla" - állítja az ötletgazda, hozzátéve: a video önéletrajz nem helyettesítheti megszokott önéletrajzot, így mi sem tanácsoljuk az ügyfeleinknek, hogy ezt hanyagolniuk kellene. Már csak a dokumentáció miatt sem. Az ügyvezető oyan munkakörben dolgozóknak ajánlja, akiknél a kommunikáció, a prezentáció és a tárgyalókészség az átlagosnál is nagyobb szerepet tölt be.

Felvétel indul!

Ha a pályázó rászánja magát, hogy video önéletrajzot készíttessen, akkor először konzultációra kerül sor. Ilyenkor alaposan áttárgyalják, mit kellene hangsúlyozni a bemutatkozó filmen. A film bluebox-technikával kék vagy zöld háttér előtt készül. Ezután beillesztik a szereplőt az általa választott több száz háttér egyikébe -van közte könyvtár, előadó, tárgyaló, galéria, konferenciaterem, iroda, városháza, stúdió, de még űrállomás is előfordul. A video -cv anyaghoz forgatókönyv is dukál. A cég szükség esetén médiaszakembert és színészt is biztosít a felvételek előtti gyakorláshoz. Belényesi Gyula elmondása szerint a felső -és középvezetői réteg felülreprezentált a megrendelők között. A cégvezető mégis úgy látja: a megrendelők köre nem kötődik szervesen korosztályhoz.

Tömeges pályázatnál nehezen kezelhető a sok videofájl

"Feltételezem, csak most bukkantak fel az első fecskék a műfajban, így nem lehet elöljáróban sok mindent mondani a módszerről. Mindenesetre nem tűnik rossz ötletnek. Ha készíttetünk ilyen bemutatkozást, fontos, hogy profi legyen: jó sminkkel, bevilágítással, kameratechnikával, -állítja Joó Zsuzsanna, a Karrieriskola Kft. ügyvezető igazgatója, aki a műfaj hátrányáról hozzátette: nem biztos, hogy a fejvadászok túl sok időt tudnának szánni egy-egy kisfilmre.
Egy névtelenséget kérő fejvadász ezzel szemben azt mondja: ha szóba jöhet hasonló, csak a felső vezetők köreiben képzelhető el. A fejvadászoknak nincsen arra kapacitásuk, hogy technikai problémák esetén tétlenül üldögéljenek egy megnyithatatlan file fölött. Az infokommunikációs eszközök ugrásszerű fejlődése változtathat a helyzeten, de szerinte nem várható a video cv-ket igénylők tömeges megjelenése.

Takács Gabriella