H1N1: nem kötelezhető a dolgozó védőoltásra

Vágólapra másolva!
Munkahelye elvesztésétől való félelmében fordult szerkesztőségünkhöz egyik olvasónk. A hölgy azt panaszolta, kirúgással fenyegeti munkaadója, ha nem adatja be magának a H1N1 vírus elleni védőoltást. Munkajogi szakértőnk szerint ilyen előírást nem tehet a munkaadó.
Vágólapra másolva!

"Már 4 éve dolgozom ezen a helyen. Eddig még soha nem voltam beteg. A főnököm viszont attól tart, hogy lebetegszem és nem lesz elegendő embere. A kollégáimat már megzsarolta: ők ennek hatására már be is oltatták magukat. Már keresem az új állást, mert most is mondvacsinált ürüggyel küldött haza a főnök. Pereljem be? A cégnél teljes munkaidő mellett amúgy is csak 4 órára vagyok bejelentve és a szabadságot sem fizeti" - panaszolta két héttel ezelőtt írott levelében egy hölgy dolgozó.

Nem lehet felmondani az oltás megtagadásáért

Mint megtudtuk, a hölgynek igaza van, ha jogellenesnek érzi a H1N1 elleni oltás kihagyása miatti felmondást. "Amíg nincsen erre vonatkozólag szakmai előírása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak - márpedig egyelőre nincsen - addig senkit sem kötelezhet az oltás beadatására a munkáltatója. Hiszen ezen az alapon, hivatalosan akár azt is elő lehetne írni a dolgozóknak, hogy ki miként védekezzen az influenza ellen, hogyan táplálkozzon, mennyi C-vitamint szedjen be megelőzésként. Ez, valljuk be, azért abszurd lenne. Ráadásul előfordulhat, hogy épp a korábban beoltott dolgozó adja tovább másoknak a vírust "- jegyezte meg a téma kapcsán Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogi szakértő.
Igaz, az üzemorvos különleges indokra hivatkozva kötelezően előírhatja az oltást. Ugyanakkor még az egészségügyi szférában és az oktatási intézményekben dolgozók számára sem kötelező. Dr. Sipos Márta hozzáfűzte: bár még nem történt meg a jogsértés, ha mégis megtörténne a felmondás, a levélíró a Munkaügyi Bírósághoz fordulhatna jogorvoslatért.

A két másik érintett probléma, a szabadság ki nem adása és a nem teljes időre bejelentés már az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség hatásköre.

Ingyenes juttatás: alig éltek vele

Vannak cégek, ahol ingyenesen biztosítják a védőoltást, nem kötelező jelleggel, ám nem tűnik nagynak az oltási hajlandóság. "A kezdeti időszakban csak a dolgozók alig 10 százaléka kérte. Az első, magyarországi halálesetekről és komolyabb szövődményekről szóló hírek hatására már többen megmozdultak, de még így is csak a dolgozók alig 20 százaléka adatta be magának a H1N1 elleni vakcinát. Jelenleg itt tartunk "- árulta el egy hazai bank vezérigazgató-helyettese.

Munkajogi kérdése van? Várjuk levelét!