Szegénységi küszöb alatt az osztrák művészek harmada

Vágólapra másolva!
Az osztrák művészek több mint egyharmada a hivatalosan megállapított szegénységi küszöb - havi 893 euró (jelenlegi árfolyamon: 208 ezer forint) - alá eső jövedelemmel rendelkezik, a kultúra területén dolgozók átlagos havi jövedelme (1000 euró) pedig lényegesebb kevesebb, mint a teljes lakosságé (1488 euró).
Vágólapra másolva!

A megdöbbentő adatok abban az elemzésben szerepelnek, amelyet a Der Standard napilap pénteki számában ismertetett. "A művészek szociális helyzete" címet viselő tanulmány az oktatási minisztérium megbízásából készült.

Heti 52 órát dolgoznak

A felmérés kimutatta, hogy a művészek általában heti 52,1 órát dolgoznak, sokkal többet, mint az átlag. Csupán egynegyedük képes azonban abból megélni, amit művészként keres: a többiek egyéb, akár a kultúrához közel eső, akár attól élesen elütő tevékenységet is végeznek, hogy alkotói munkásságukat finanszírozhassák. Mintegy 85 százalékuk már saját bőrén megtapasztalta az anyagi gondok terhét, kétharmaduk kénytelen megszorításokat beiktatni mindennapi életébe.

Női művészként mínusz 30 százalék

Ráadásul a tanulmány szerint a kultúra területén is érvényesül a nemek közötti különbség. A női művészek ugyanis átlagosan harminc százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

A művészek zöme nagyvárosokban él és dolgozik. Különösen a főváros, Bécs rendelkezik nagy vonzerővel, amely a külföldi művészekre is hatást gyakorol.