Kész sztrájkot hirdetni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Vágólapra másolva!
Ha eredménytelenül zárulnak az oktatási és kulturális tárca, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közötti tárgyalások, akkor a szakszervezet kész munkabeszüntetés meghirdetésére is - mondta el a Világgazdaságnak Kerpen Gábor érdekvédelmi elnök.
Vágólapra másolva!

A héten megkezdődnek a megbeszélések a közoktatási törvény módosításáról - a parlament egyébként ma dönt a javaslatról -, ám még nem dőlt el, kik vesznek részt ezeken. A kormány felhatalmazása alapján ugyanis a minisztérium a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel akar összeülni, a PDSZ azonban úgy véli, a tárcának csak a sztrájkbizottsággal kellene egyeztetnie.

Kerpen szerint ugyanis teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a törvényjavaslat alapján az általános iskolai pedagógusokat arra kényszeríthetnék a munkáltatóik, hogy az idén szeptembertől havi egy, a következő tanévtől pedig két napot kellene ingyen dolgozniuk - írja a lap.

Ez a tanároknak havi nettó 10-15 ezer forint veszteséget jelentene, ami országos szinten milliárdos nagyságrendű tétel. Ha a kormánynak az a célja, hogy kevesebb tanár dolgozzon, akkor mondja ki, hogy el kell bocsátani tízezer pedagógust - szögezte le Kerpen. Hozzátette: ma sokkal nagyobb a társadalmi és a jogszabályi elvárás a tanárokkal szemben, mint korábban volt. Szerinte az sem igaz, hogy a pedagógusok a heti 40 óránál kevesebbet dolgoznak.

A PDSZ-hez képest nagyságrenddel több tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete nem csatlakozott a másik érdekvédelmi szervezet akciójához. Mint azt Varga László elnök a Világgazdaságnak elmondta, ők a tagjaikkal beszélgetve arra a következtetésre jutottak, hogy egyáltalán nincs ma sztrájkhelyzet Magyarországon, ráadásul a törvénymódosítást sem fogadta még el az Országgyűlés. Persze nyomon követik a fejleményeket, és ősszel újból kialakítják az álláspontjukat. Arról nem beszélve - fogalmazott Varga -, hogy a PDSZ nem is hozhatott volna létre sztrájkbizottságot, hiszen nem számítanak reprezentatív szakszervezetnek.