Soha nem volt ennyire kegyetlen a Mount Everest

Németh Alexandra interjú
Az első, életreszóló élmény - felkel a nap a Mount Everest mögül
Vágólapra másolva!
Tavaly senki sem jutott fel rá, és rekordszámú áldozatot szedett.
Vágólapra másolva!

A világ legmagasabb hegyét sokan akarják meghódítani, de tavaly ez senkinek sem sikerült. A 8848 méter magas Mount Everesten (tibeti nevén Csomolungma) április és június között, illetve szeptemberben és októberben tart a mászásra alkalmas időszak, ám a Nepált április 25-én megrázó, 7,8-as erősségű földrengés után, amely 8700 emberéletet követelt, kiürült a Himalája. Kína ugyanakkor a tibeti oldalt zárta le biztonsági okokból, így ott sem lehetett felmászni a két ország határán lévő csúcsra.

A nepáli földrengés számlájára írható a Mount Everest szomorú rekordja is. Az alaptábort ugyanis egy lavina érte el, amely 22 ember halálát okozta. Ezt megelőzően 2014-ben volt a hegy fekete éve, amikor összesen 19 mászó lelte a halálát egy esztendő leforgása alatt.

Majdnem sikerült

Tavaly októberben egy 33 éves japán mászó megkísérelte ugyan a csúcshódítást, ám az erős szél és a mély hó miatt 700 méterrel a csúcs alatt visszafordult. Twitter-üzenetében azt írta, hogy nem tudott volna élve lejönni, ha folytatja. Kuriki Nobukazu három évvel korábban már megkísérelte megmászni a Mount Everestet,

akkor lefagytak az ujjai.

Mindez azt jelenti, hogy 1974 óta ez volt az első olyan év, amikor senkinek nem sikerült megmásznia a világ legmagasabb hegyét.

Felkel a nap a Mount Everest mögül Forrás: Németh Alexandra

A rendelkezésre álló statisztikák alapján eddig összesen 289 emberéletet követelt a Mount Everest 1921 óta, amikor először próbálták meg megmászni (ez elsőként Edmund Hillarynak és Tenzing Norgaynak sikerült 1953-ban). Összesen 4148 embernek sikerült eddig elérni a csúcsra, közel kétharmaduknak Nepál felől.