Miért csak januárban akarunk fittek lenni, meddig tartanak a nagy, újévi fogadalmak?

2024, újév, új, év, illusztráció, sport, egészséges életmód, edzés, edzőterem, fittnek lenni
Young people running on a treadmill in health club.
Vágólapra másolva!
Az új év sokaknak életmódváltást jelent, rengetegen újévi célokat határoznak meg magukak, fittek, sportosak, soványak akarnak lenni. Okosabban eszem, sokat sportolok, leteszem a cigit - mondják sokan december végén. Sajnos az újévi fogadalmak egy részét pár hét után feladják sokan: egy kutatás szerint január végén az új életet kezdők harmada már szinte arra sem emlékszik, mit fogadott meg decemberben. Fittnek lenni január 1-től szép gondolat, de szakértők szerint praktikusabb már ősszel átállni egy egészségesebb életmódra.
Vágólapra másolva!

A legnépszerűbb újévi fogadalmak

A január eleje sokaknak egyet jelent az életmódváltással: megfogadják, hogy radikálisan változtatnak a táplálkozási szokásaikon, elkezdenek sportolni, vagy épp sokkal többet sportolnak, mint korábban. Megfogadják, hogy nem isznak alkoholt lefekvés előtt, nem majszolnak el a tévé előtt egy teljes csomag csokis nápolyit, korán ágyba bújnak, sokat alszanak.

A teljes életmódváltás szép gondolat, és valóban egészségesebb élet felé mutat,

azonban a legtöbb esetben ez a lendület nem tart sokáig: jön nagy családi vacsora, rengeteg finomsággal az asztalon, egy baráti buli, sok alkohollal, és lehet mindent újrakezdeni - vagy legalábbis sokan így érzik.

Egy felmérés szerint ez a tíz legnépszerűbb fogadalom: 1. több edzés, 2. fogyás, 3. rendszerezettség, 4. új hobbi, 5. teljesen kiélvezni az életet, 6. spórolás, 7. leszokás a dohányzásról, 8. időtöltés a családdal, barátokkal, 9. több utazás, 10. több olvasás.

Szilveszter után sokan próbálnak új életet kezdeni Fotó: Polyák Attila - Origo

Az új év első hónapjában sokan még fegyelmezettek, de a legtöbb esetben a fogadalmak nem tartanak sokáig. Dr. John Norcross pszichológus professzor több mint 40 éve kutatja az újévi fogadalmakat. Eredményei szerint a legnépszerűbb újévi fogadalmak a fizikai egészségre vonatkoznak, az általa vizsgált több ezer ember több mint egyharmada mondta azt, hogy fő célja az egészsége javítása.

Nem kell sok pénz az egészséges életmódhoz Forrás: Shutterstock

A második legnépszerűbb kategória a fogyás, a résztvevők 20 százaléka mondta, hogy fogyni szeretne, 13 százalék pedig azt jelezte, hogy változtatni szeretne az étkezési szokásain. Dr. Norcross nyomon követte, figyelte azokat, akik ezeket az elhatározásokat tették, majd arra jutott, hogy egyharmaduk egy hónap után feladta. Annál is szomorúbb, hogy hat hónap után szinte mindenki feladta a nagy terveket, azaz fél évvel később már nem is próbálta betartani az elhatározásait.

Hogyan tudjuk hosszú távon betartani az újévi fogadalmakat?

Akaraterőre, kitartásra mindenképp szükség lesz, hiszen egy átdolgozott nap után kényelmesebb egy pohár borral elheverni a kanapén, egy zacskó ropi vagy csipsz biztató társaságában, mint felpattanni a szobabiciklire vagy felkapni a súlyzókat. Elhatározásunkról szólhatunk a családtagoknak, így van kontroll, miattuk is kitartóbbak vagyunk. Az se baj, ha egy baráttal együtt vágunk bele, mert akkor egymást tudjuk erősíteni, segíteni - hiszen, ha a barátunk lemegy edzeni, akkor mi sem akarjuk majd ellógni az alkalmat és veszni hagyni a bérletet.

Biciklizni mindig nagy élmény és fitté is tesz minket Forrás: Shutterstock

Dr. Duane Mellor egészségügyi és táplálkozási szakértő a BBC-nek arról beszélt, hogy az újévi fogadalmak összefüggenek az év végi mértéktelen evéssel, ivással. Hiszen nagyon sokan ismerik a háromnapos karácsonyi, családi összejövetelek után teltség érzését, rengeteg ember ilyenkor képes 3-4 kilót is hízni, a nagy ebédek, vacsorák, bejglik és hébe-hóba felcsipegetett szaloncukrok miatt.

Karácsonykor felszaladhat 3-4 kiló Forrás: Magyar Édességgyártók Szövetsége

"Az újévi fogadalmakat, amelyeket a legjobb szándékkal teszünk, az évnek abban az időszakában tesszük, amikor úgy érezzük, hogy jobban kellene teljesítenünk. És ez nagyrészt abból ered, hogy megpróbáljuk kiheverni a karácsonyi időszakban elfogyasztott felesleges ételeket és alkoholt" - vélte a szakértő. Ráadásul hideg az idő december végén (legalábbis az északi féltekén),

kevesebbet mozgunk, mint tavasszal, nyáron, amikor sokat vagyunk természetben,

vízparton, erdei túrán. Egyesek lomhának, kövérnek érzik magukat a karácsonyi nagy lakomák után, és úgy érzik, változásra szorulnak. Hiányzik nekik a fittség, a ruganyosság és elhatározzák, hogy bérletet vesznek a közeli edzőterembe.

Miért jobb már decemberben elkezdeni sportolni?

"Ha már télen változtatunk, célszerűbb korábban vagy akár már ősszel elkezdeni a testmozgást, mivel életmódunk miatt hajlamosak vagyunk lelassulni az évnek ebben az időszakában" - mondja Dr. Mellor.

Az egészségügyi és táplálkozási szakértő szerint, amikor egyre rövidebbek a nappalok, egyre hosszabbak az éjszakák, a sötét periódusok, az ember kevésbé vágyik aktivitásra, pláne kinti, szabadtéri programokra, mozgásra. Ennek ellentmondani, ezzel szemben cselekedni viszont határozottságot követel és sok pozitív dolgot hozhat. Dr. Mellor azt tanácsolja, hogy találjunk egy olyan napi, heti rutint, ami a késő őszi és kora téli időszakban is működik. Próbáljuk meg figyelni már korábban az egészséges táplálkozásra (azaz ne várjunk január 1-ig), így amikor az új év beköszönt, az egészségesebb szokások már megvannak.

A konditerem barátokkal jó program Forrás: Shutterstock

De mihez kezdjünk, ha túl vagyunk a karácsonyi programokon, a nagy traktán, többórás lakomán? Sokan választják a futást, az edzőtermet vagy a csoportos testmozgást. A Sport England szerint tavaly 12,5 millió angol vett részt rendszeresen ilyen típusú tevékenységben. Angliában 56 millióan élnek, mindenki eldöntheti, hogy ez sok vagy kevés.

A cikk folytatódik, lapozzon!