Búcsúzik a vezeték nélküli fülesek nagy gyengesége

gamer pc gaming videójáték
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Qualcomm legújabb technológiájával töredékére esik a hang késleltetése.
Vágólapra másolva!

Kikerülhetetlenné váltak a Bluetooth technológiát használó fülhallgatók és fejhallgatók, az audio Jack hangcsatlakozók mobilokról való széles körű száműzésének köszönhetően egyre többen kénytelenek száműzni zsinóros termékeket, hacsak nem bánják az USB-C portba dugható adapterek használatát.

Játék esetén feltűnő és zavaró lehet a Bluetooth hangátvitel késleltetése, nem véletlenül preferálják a vezetékes kapcsolatot a gamerek Forrás: RODNAE Productions / Pexels

Éppen ezért is már bőven időszerű volt leszámolni a Bluetooth hangátvitel egyik jelentős hátrányával, az óriási késleltetéssel. A vezetékes fülhallgatók esetében a jelenség említésre sem méltó, azonban a vezeték nélküli modellek esetében megszokott a bőven egytized másodperc feletti késleltetés, konkrét példát hozva a prémium Apple AirPods Pro esetében jellemzően 120-150 ezredmásodperc az érték.

Zenehallgatás és telefonálás során nem feltűnő a késleltetés, de játékok futtatásakor már kibújhat a szög a zsákból: a 60 képkockás sebességgel futó játékokban 16,67 ezredmásodpercenként jönnek az újabb képkockák, a jelenség miatt feltűnően elcsúszhat egymáshoz képest a kép és a hang.

Zenehallgatás és játék esetén is kimagaslóan teljesít az új lapka Forrás: Qualcomm

A Qualcomm most előrukkolt a megoldással, a Bluetooth 5.4 szabványt használó Snapdragon S3 Gen 2 Sound kommunikációs chipjével 20 ezredmásodpercre tudta csökkenteni a késleltetést, a lapkát mobilok helyett elsősorban számítógépekbe dugható Bluetooth hálózati adapterekbe szánja. A termék további előnyei közé tartozik, hogy támogatja a 24 bites és 96 kHz-es hangátvitelt az aptX Adaptive kodekkel, az Auracast szabványon keresztül pedig szimultán több eszközre is képes hangot sugározni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!