Ilyen volt a világ első böngészője

cern world wide web böngésző
Így nézett ki a World Wide Web, a világ első böngészője
Vágólapra másolva!
Stílszerűen a böngészőből próbálható ki a World Wide Web.
Vágólapra másolva!

Aránylag közismert tény, hogy a világ első böngészőjét az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél (CERN) dolgozó Tim-Berners Lee kezdte el fejleszteni még 1989-ben egy NeXT számítógépen. Ennek a harminc éves évfordulója alkalmából a CERN néhány munkatársa úgy döntött, hogy bárki által kipróbálhatóvá teszik a World Wide Web nevű szoftvert, méghozzá közvetlenül egy modern böngészőből.

Így nézett ki a World Wide Web, a világ első böngészője Forrás: Origo

A készítők meglehetősen minimum erőfeszítést tettek a projektbe, lényegében csak replikálták a WWW grafikus felületét, továbbá lehetővé tették a modern weblapok megnyitását, noha azok nagyjából úgy jelennek meg, mint ahogy annak idején kinéztek a weblapok.

A menüpontok döntő többsége hiába kattintható, nem történik semmi a megnyomásukkor.

Aki be kíván tölteni egy weblapot a WWW-ben, az a Document → Open from full document reference ablakban tudja megadni a kívánt webcímet.

A limitáltsága ellenére kifejezetten becsülendő kezdeményezésről van szó. Igazság szerint nem is lett volna értelme implementálni a legtöbb menüpontot, nyilván senki sem kívánja ténylegesen használni a világ első böngészőjének a másolatát.

El sem tudjuk képzelni, hogy a maga idejében a World Wide Web funkcionalitásra és kinézetre is mekkora űrtechnológiának tűnhetett. Ne felejtsük el, hogy 1989-et írunk, hazánkban akkoriban még bőven a Commodore 64-hez hasonló mikroszámítógépek voltak elterjedtek, az IBM PC-k csak a 90-es évek elején kezdték el leváltani ezeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!