Bojkottálják az önkiszolgáló kasszákat

FOTÓ ÁLTALÁNOS online kassza átállás online pénztárgép pénztár pénztárgép sajtótájékoztató szupermarket
Budapest, 2013. december 20. Online pénztárgép Budapesten, a SPAR Magyarország Kft. Bécsi úti szupermarketében a cég online kasszákat bemutató sajtótájékoztatóján 2013. december 20-án. A SPAR megkezdte az online kassza átállást, a múlt hétvégétől öt üzlet pénztárgépei állnak összeköttetésben a NAV-val. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A vásárlók szerint munkahelyek szűnhetnek meg miattuk.
Vágólapra másolva!

Hazánkban is rengeteg nagyobb áruházban feltűntek már az önkiszolgáló kasszák, amelyekkel a vásárlók általában egy kasszás vagy biztonsági őr felügyelete, szükség esetén a segítsége mellett maguk húzhatják le a kosaraikban lévő termékek címkéit, fizethetik ki a vásárlásuk ellenértékét. Az önkiszolgáló kasszák fő célja, hogy csökkentsék a kasszások terhelését, továbbá a vásárlók sorban állással töltött idejét.

A kép csak illusztráció Forrás: MTI/Kallos Bea

Úgy tűnik, hogy az önkiszolgáló kasszákat messziről elkerülők egy része már nem puszta félénkségből nem meri kipróbálni az eszközöket, a CBC beszámolója szerint Kanadában már konkrétan kasszaellenes mozgalom kezdett szerveződni. Az ellenállók problémája rendkívül egyszerű: úgy gondolják, hogy a vevők önkiszolgáló kasszákra való rászoktatásának végső célja a kasszások számának abszolút minimumra redukálása.

– tette hozzá a CBC által megszólaltatott egyik vásárló.

Az érvelés alapvetően észszerű, bár látszólag nagyban függ a körülményektől, hogy van-e benne igazság. A kiskereskedelmi szektorban nem szokatlan jelenség a súlyos és folyamatos munkaerőhiány, így

az önkiszolgáló kasszák bevetése nem feltétlenül jár a kasszások számának a csökkentésével.

A munkahelyek miatt aggódó vásárlók számára inkább teljes mértékben önkiszolgáló boltok lehetnek gyanúsak, hiszen ezekben sem eladók, sem kasszások sincsenek. Az első ilyen üzleteket többek közt már az Amazon és a Walmart is teszteli: a vásárlók csak bemennek, leveszik a polcokról a szükséges termékeket, majd kisétálnak az üzletből.

A tevékenységeiket megfigyelőrendszer követi, az üzletből való távozáskor a rendszer automatikusan megterheli (ideális esetben a megfelelő összeggel) a bankkártyáikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!