Ettől a kütyütől okosabb lesz az autó

auto vinli app
Vágólapra másolva!
A Vinli nevű készülék összekötné a mobilt a személyautóval, hogy olyan járműveket is okosabbá tegyen, amelyek eredetileg nem élvezték egyetlen efféle rendszer támogatását sem.
Vágólapra másolva!

Olyan eszközt készít egy texasi startup, ami számtalan autót okosíthat fel anélkül, hogy szét kéne szerelni hozzá a járműveket.

Ez az olcsó készülék segíthet felokosítani a régebbi autókat is. Forrás: IndieGoGo

A mindössze 100 dolláros (28 ezer forint), Vinli nevű készülék az autó OBD II-es portjába csatlakozik, és Bluetoothon át köthető össze a sofőr okostelefonjával. Ezt követően mobilról

az autó működését befolyásoló alkalmazásokat vezérelhetnek a felhasználók.

A Vinli augusztusban jelenik meg, jelenleg egy IndieGoGo-kampány keretében lehet előrendelni. A csapat több mint ezer szoftverfejlesztővel állapodott meg, mivel pedig a Vinli rendszere nyílt, bárki készíthet hozzá appokat. Premierkor 20 alkalmazás lesz elérhető, többek között szülőzár, hibadiagnosztika és környezetkímélő vezetést elősegítő appok.

A Samsung is beszállt

A Vinlit tavaly szeptemberben mutatták be, az apró cég pedig azóta 6,5 millió dollárnyi befektetett tőkére (1,8 milliárd forint) tett szert, többek között a Samsungtól. A dél-koreai techcégnek ugyanis eddig nem volt olyan okosautó-rendszere, mint amilyet a Google vagy az Apple készít, most viszont egy

sokkal nagyobb piaccal rendelkező készülék került a kezébe.

Természetesen maga a Google is képes "felokosítani" az autókat: a cég készített egy Android Auto nevű rendszert, mely szintén beépíthető egy átlagos gépjárműbe, ám a fedélzeti egysége 200 ezer forintba kerül.