Régi húsvéti receptek, amelyekkel ma már ritkán találkozunk

Vágólapra másolva!
Bár ma már leginkább hidegtálakat szokás felkínálni a húsvéti asztalon, érdemes lehet leporolni nagyanyáink receptjeit, és válogatni a régi, jól bevált, hagyományos finomságok közül is. Öt olyan ízletes húsvéti ételre hoztunk példát, melyet ma már csak ritkán szokás elkészíteni, ám hátha ezek után többen is kedvet kapnak hozzá.
Vágólapra másolva!

Fehér borscs

Laktató, finom, tartalmas leves, melynek céklából készült, piros változata sokak fülében ismerősen csenghet - leginkább a szomszédos szláv településeken élők számára. A fehér borscsleves azonban 

kifejezetten lengyel specialitás, leginkább húsvét vasárnap fogyasztják. Általában azokból a hagyományos húsvéti alapanyagokból készül, amelyeket előző nap egy kosárban elvisznek a templomba megszentelni.

Rendszerint kerül bele sonka, kolbász és szalonna, amelyek a bőség jelképei, kenyér, ami Krisztus szimbóluma, sajt és vaj, ami a böjt végét, a megváltást jelenti, főtt tojás, ami a megújulást szimbolizálja, emellett torma is, amely a krisztusi szenvedésre, a kereszten kapott savanyú borra utal. A levest emellett sózzák, amely a helyiek szerint megóv a kísértéstől, és a "Ti vagytok a föld sója" bibliai idézetre is utal.

Fehér borscs, leves, húsvét, húsvéti ételek, húsvétiételek
Fotó: wikipedia/Dobromila