Kiröhögték, amikor Manchesterbe igazolt, ma már a Premier League egyik legjobbja

fbl Horizontal FOOTBALL HEADSHOT
Manchester United's Brazilian midfielder Casemiro waves to fans as he arrives on pitch to warm up prior to the English Premier League football match between Manchester United and Nottingham Forest at Old Trafford in Manchester, north west England, on December 27, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Amikor a Manchester United leigazolta a Real Madrid csapatával mindent megnyerő brazil Casmirót, sokan csak nevettek. Sokan azt gondolták, Casemiro a Real Madrid többi klasszisa mellett, epizódszereplőként tudott csak igazán nagy trófeákat nyerni, de úgy tűnik, nem csak Spanyolországban, és nem csak Luka Modric és Toni Kroos társaként képes klasszis klasszis teljesítményt nyújtani, hanem a Manchester United és a Premier League is remek terep a csupaszív játékosnak.

Ezen a csapaton ő sem segíthet

A Manchester United az előző szezonban Ole Gunnar Solskjaer, majd Ralf Ragnick vezetése alatt is folyamatoan szenvedett. Az már tavasszal biztos volt, hogy Erik ten Hag veszi majd át a Manchester United vezetését, de hiába a sok távozó (nyáron elment többek között Paul Pogba, Jesse Lingard, Nemanja Matic, Edinson Cavani) és Cristiano Ronaldo folyamatos egyensúlyozása, hogy éppen megy vagy marad a Bajnokok Ligája-indulásról lecsúszó csapattól, az erősítések lassan érkeztek Manchesterbe.

Tyrell Malacia lett Ten Hag csapatának első új szerzeménye, majd jött Christian Eriksen, az azóta már világbajnok Lisandro Martínez, és szép lassan el is kezdődött a szezon. A United augusztusban igazolta le a Real Madridtól a brazil középpályást, Casemirót. Érdemes felidézni az akkori cikkeket, véleményeket. A Liverpool legendás labdarúgója, a kis túlzással az élő fába is belekötő Graeme Souness például azt mondta, Casemiro sosem volt nagy játékos és az angol csapat túl sokat fizetett érte.

Eleinte csak a kispadon ücsörgött Cristiano Ronaldóval Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 30 éves középpályásért egyébként 70 millió eurót fizetett a Manchester United a Real Madridnak. Az ötszörös BL-győztes futballista kapcsán Souness ezt mondta: „én játszottam együtt nagy játékosokkal. Ő nem az,

Szerintem szerencséje volt a Real Madridban, mert zseniális csapattársak vették körül".

Casemiro átigazolását azért sem értették sokan, mert gyakorlatilag biztos helye volt a Real Madridban, látszólag a kényelmet, a biztonságot adta fel egy ismeretlen kalandért.

A Manchester United szezonja ráadásul nem indult fényesen, hiszen a Brighton, majd a Brentford elleni megalázó vereségek után jelentette be a brazil érkezését a United,

a szurkolók el sem akarták hinni, hogy ezek után Casemiro nem gondolja meg magát.

Azóta egyébként az is kiderült, hogy éppen a Brentford elleni 0-4 után utazott Madridba a manchesteri küldöttség, hogy elvégezze az utolsó simításokat is Casemiro átigazolásával kapcsolatban, és nem hogy nem gondolta meg magát a brazil, állítólag még elhivatottabb lett annak kapcsán, hogy a United két vereséggel kezdte a bajnoki szezont.

A Liverpool lleni győztes bajnoki előtt mutatták be az ötszörös BL-győztest az Old Traffordon Forrás: AFP/Paul Ellis

Souness szavait nem lebecsülve, de egy ekkora klasszis esetében talán többet jelent az, hogy a Real Madrid klasszisai, amikor megtudták, hogy Casemiro távozni készült, bementek Carlo Ancelottihoz, és gyakorlatilag kérdőre vonták. Casemiro alapembere volt a Realnak, ami mindent megnyert, a brazil többek között öt Bajnokok Ligája-sikerrel intett búcsút a spanyol fővárosnak, mert új kihívásra vágyott, és ki akarta próbálni magát a Premier League-ben is.

Erik ten Hag csapata éppen a Liverpool elleni hazai bajnoki előtt mutatta be az új szerzeményt, de ő ekkor még csak a lelátón foglalhatott helyet. Kicsit megnyugodhatott, mert a United 2-1-re nyert Jürgen Klopp csapata ellen, de Casemiro útja közel sem volt sima a kezdőcsapatba. A Leicester City, az Arsenal, és a Manchester City ellen is csak csereként kapott lehetőséget, a PL-ben először október 9-én kezdett, az Everton ellen.

Ten Hag ekkor érezte úgy, hogy mentálisan és fizikálisan is készen áll, és milyen igaza lett. Casemiro azóta minden bajnokin kezdő volt, és ezelatt a tíz meccs alatt mindössze egyszer kapott ki a manchesteri csapat, a brazil pedig adott két gólpasszt és lőtt két gólt is a védekező feladatai mellett. Casemiro alaposan rácáfolt a kétkedőkre, élete formájában játszik a klubjában és a világbajnokságon is jó teljesítményt nyújtott a brazil csapatban, amely a horvátok elleni negyeddöntőben esett ki. Casemiro a Svájc elleni csoportmeccsen gólt is szerzett.

Nincs nála jobb a posztján

A brazil középpályás hamar közönségkedvenc lett az Old Traffordon, ami nem is csoda. Mindent megtesz a csapat sikeréért, elvégzi a piszkos munkát és olyan tűz lobog benne, mintha életében nem nyert volna még semmilyen komoly trófeát, pedig tudjuk, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. A Unitedhez közel állók szerint Casemiro az elsők között érkezik az edzésekre, elsők között végzi a feladatokat az edzőteremben, mutatja az irányt a többieknek, rövid idő alatt igazi vezéregyéniség lett belőle, és ebben az sem gátolja, hogy az angol nyelvet még mindig tanulja.

A világbajnokságon is remekül játszott Forrás: AFP/Nelson Almeida

Casemiro érkezésére elképesztően nagy szükség volt Manchesterben. Pogba és Matic távozása után, valamint Fred és Scott McTominay gyakori hibái miatt szükség volt valakire, akire mindig lehet számítani, Casemiro pedig ilyen. Az elemzők szerint a helyezkedése a legnagyobb erőssége. Az, hogy támadásnál is úgy segíti a csapatát, hogy közben arra is figyel, hogy azonnal váltani tudjpon, azaz, ha védekezni kell, akkor is a legjobb helyen legyen – legyen szó labdaszerzésről, szerelésről vagy éppen egy taktikai szabálytalanságról. Casemiro az edzők álma, aki folyamatosan a legjobb taktikai döntéseket tudja meghozni a pálya egyik legfontosabb területén.

Casemiro élvezi az angol hangulatot, a meccsek körítését, hogy idegenbe is ezrek kísérik a csapatot. Az Everton ellen kezdett először a bajnokságban, csapata hátrányból fordított, a brazil pedig teljes extázisban volt, ahogy szinte minden gólnál azóta is. A Chelsea ellen volt először eredményes, akkor a hosszabbításban fejelt gólt, amivel 1-1-re mentette a meccset, a gólöröm közben pedig szinte „felrobbant".

Ma már a Premier League egyik legjobbja Forrás: AFP/Oli Scarff

„Az egyik legnagyobb erénye, hogy nincs egója. Igazi profi, aki mindent alárendel a csapat érdekeinek. Az érkezése után nem régi csapattársa, egyben vele közös nyelvet beszélő harcostárs, Cristiano Ronaldo szoknyáján ült, hanem kereste a közös hangot mindenkivel, és igazi profiként illeszkedett be a csapatba. Igazi klasszis, aki a pályán olyan fegyelmezett, mint nagyon kevesen. Tudja, mit akar tőle az edző, és ezt meg is teszi, miközben tartja a pozícióját" – mondta a The Athleticnek egy forrás.

Scott McTominay és Fred is képes jó teljesítményre, nem véletlen, hogy Erik ten Hag az első hónapban még kitartott a skót mellett, de a Manchester City elleni meccsen, amit 6-3-ra nyert a rivális, Casemiro 59 perc után beállt McTominay helyére 4-1-es állásnál, és vele 2-2-re hozta a hátralévő időt a csapata. McTominay és Fred Manchesterben inkább előrébb szerepelnek, mint Casemiro, aki kevésbé kalandozik előre akkor, amikor nincs rá szükség.

A United egyértelműen jobb csapat lett a brazillal. Az Európa-ligában hatból ött meccset nyert vele a csapatban a Manchester United, de természetesen a cél az, hogy jövőre újra a Bajnokok Ligájában szerepeljen a csapat és Casemiro is. Erre minden esély megvan, hiszen a United már a top 4-ben van a bajnokságban, és lőtávon belül van a második helyezett Manchester City is.

Casemiro egyébként végig ott volt Erik ten Hag listáján, amikor kiderült, hogy ő lesz a Manchester United menedzsere. A fő célpontja erre a posztra a holland Frenkie de Jong lett volna, de ő végül maradni akart Barcelonában, így érkezett Manchesterbe végül a brazil, akinek nagy vágya volt, hogy kipróbálhassa magát Angliában is, de nem tűnt evidensnek, hogy a Manchester United le tud igazolni egy játékost, aki a BL-győzelmekért és nem a BL-indulásért küzdött Madridban. A manchesteriek korábban próbálkoztak egy hasonló transzferrel Sergio Ramos esetében, ami nem vált be, de jelen esetben nem a pénzről volt szó, hanem egy játékos, aki mindent megnyert, egy új fejezetet akart nyitni, mint tette azt egy évvel korábban a szintén Madridból érkező Raphael Varane.

A legendás Toni Kroos, Casemiro és Luka Modric trió az ötödik Bajnokok Ligája-győzelmét aratta 2022-ben Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A Real Madrid nem akarta eladni Casemirót, de arra nyáron volt az utolsó esélye, hogy „pénzt csináljon" a játékosból, ráadásul Eduardo Camavinga és Aurelien Tchouameni személyében ott van a két lehetséges utód a keretben, és az sem mellékes, hogy 2025-ben, lejáró szerződéssel már nem ért volna túl sokat a 32 éves brazil.

Casemiro sírva hagyta el Madridot, de a csúcson távozott. A Eintracht Frankfurt elleni Szuperkupa-meccsen még ő lett a meccs embere, majd hősnek kijáró köszöntés fogadta nem sokkal később az Old Traffordon.

Neymar a világbajnokságon arról tweetelt a Svájc elleni meccs után, hogy Casemiro a világ legjobbja, és ezt a véleményt osztotta a szövetségi kapitány, Tite is. A szurkolók általában nem egy ilyen típusú játékost szoktak kiemelni, de az sokat mond, ha a csapattársak és az edzők dicsérik agyba-főbe azt, aki elvégzi a „láthatatlan" munkát.

„Védekezésben Casemiro jelenti a viszonyítási pontot a négy védőnek. Hozzá kell igazodni, ő az első szűrőpont. Támadásban segíti a többi középpályást, remekól lő messziről, ami szintén nem mindennapi az ő szerepkörében. Jelen pillanatban számomra a posztján ő jelenti azt, amihez a többieket lehet hasonlítani" – mondta róla a vb alatt a korábbi brazil válogatott Cesar Sampaio.

Korábbi csapattársa, Filipe Luis szerint Casemiro olyan, akár egy porszívó, amelyik minden feltakarít a középpályán, míg Carlo Ancelotti tűzoltóhoz hasonlította.

„Pontosan tudtuk, hogy a 6-os posztra kell igazolnunk valakit. Sokat egyeztettünk stábon belül, a megfelelő emberre volt szükségünk, akit ma már biztosan állíthatok, hogy megtaláltunk. Boldog vagyok, hogy velünk van, emeli a Manchester United szintjét" - áradozott róla Erik ten Hag, a csapat holland menedzsere 2022 végén.

Egy biztos, Casemirót nem zavarja, hogy nem Toni Kroos és Luka Modric, hanem Christian Eriksen és Bruno Ferandes focizik mellette a középpályán, ő teszi a dolgát, és bebizonyította, hogy valóban ő az egyik legjobb a maga posztján. A bajnokságban nem volt még eddig az ellenfél számára gólhoz vagy éppen lövéshez vezető hibája, miközben átlagosan 80 százalékos passzpontossága van, és 6,4 párharcot nyer meccsenként átlagosan. A Manchester United szurkolóinak sok örömet fog még okozni közvetv és közvetlenül is a brazil középpályás.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista