Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hülyét csinált az amerikai rendőrökből a maffiavezér, rengeteg embert öletett meg

Vágólapra másolva!
Vincent Gigante 1981-től 2005-ig vezette a New York-i Genovese maffiacsaládot. Gigante profi bokszolóként kezdte a karrierjét, majd verőember és bérgyilkos lett. Az 1960-as években történt először, hogy pizsamában jelent meg az utcán, és parkolóórákkal beszélgetett, hogy elhitesse a rendőrökkel: mentális beteg. A stratégia bevált, már 1969-ben felmentették egy súlyos vád alól, mert a szakvélemények szerint nem volt alkalmas a tárgyalásra az elmeállapota miatt. Az 1990-es években is többször kellett volna bíróság elé állnia, de megúszta, mert pizsamában jelent meg a bíróságon. Vincent Gigantét végül csak 1997-ben sikerült elítélni, ekkor 12 év börtönt kapott. 77 éves korában, a fegyházban halt meg.
Vágólapra másolva!

Szindikátus, Bizottság, Gyilkosság Zrt. 

Amikor Vincent Gigante 1928-ban megszületett New Yorkban, már véget ért a nagy olasz bevándorlási hullám. Az akkori állapotokra a nemzetiségi szembenállás volt a jellemző, az olaszoknak a többi bevándorló utálatával és agressziójával kellett szembenézniük. 

Lewis Schirilo különleges ügynök, az FBI New York-i irodájának egykori vezetője szerint a maffiát eleinte a szegény olasz családok kérték, hogy védjék meg őket a többi New York-i etnikum, pl. az írek támadásaitól. 

A maffia ezért védelmi pénzek beszedésével foglalkozott először, aztán bővítette a tevékenységét zsarolással, rablással, csalással. A későbbi Cosa Nostra-családok is így alapozták meg a hatalmukat és a vagyonukat. 

A szesztilalom idején a családok összefogtak, hogy felesleges és költséges belharc nélkül tudják eladni a csempészett alkoholt szerte Amerikában. A sajtó akkoriban szindikátusnak nevezte a különböző szervezett bűnözői csoportok szövetségét, amelyben az írek és a zsidók is részt vettek. A szövetség tulajdonképpen önszabályozó testületként működött. Két keresztapa, a hírhedt Lucky Luciano és Frank Costello 1931-ben létrehozták a szervezett bűnözők „kormányát”is, az ún. Bizottságot, amely elosztotta a területeket, előírta, ki mivel foglalkozhat, és megszabta azt is, hogyan kell elsimítani egy-egy konfliktust. 

A fotón a maffia kormánya, a Bizottság tagjai láthatók 1963-ban, eddigre a szervezett bűnözés teljesen behálózta Amerikát
Fotó: FBI

Fontos rendelkezés volt, hogy pl. egy család vezetőjét csak a többi család vezetőjének egységes támogatása mellett lehet megölni. A Bizottság tagjai közé eredetileg az öt nagy New York-i család vezetői tartoztak, illetve a chicagói maffia, az ún. Outfit, és a buffalói bűnözők feje. 

A szindikátus „rendőrségét” a Murder Inc. (Gyilkosság Zrt.) nevű, önálló maffiacsoport alkotta, amely az 1940-es évek közepéig kb. ezer gyilkosságot hajtott végre, hogy betartassa a Bizottság szabályait a bűnözőkkel. 

Gigante maffiakarrierjének kezdete 

Vincent Gigante szegény nápolyi bevándorlócsaládba született. Az anyja Chinnek becézte, ami az olasz Vincenzo névből származott, de angolul azt jelentette: áll, állcsúcs. Mivel Giganténak valóban markáns álla volt, a maffiában az angol jelentést használták gúnynévként. 

Vincent Gigante ígéretes bokszoló volt, de a meccseit a maffia irányította, így nem tudni, milyen karriert futhatott volna be tisztességes mérkőzéseken
Fotó: The Telegraph

Vincent Gigante már az iskolában is azzal tűnt ki, hogy elvette a többiek ebédpénzének nagy részét. Később már nyíltan a helyi bűnözőkhöz csapódott, 25 éves koráig hétszer tartóztatták le. Ekkor főleg profi boksszal kereste a kenyerét. Ezt a sportot is a maffia irányította, és Gigante rájött, hogy jól kereshet a bundameccsekkel. Ekkor bukméker lett. 

Vito Genovese, a Luciano család helyettes vezetője felfigyelt az igyekvő fiatalemberre, és a sofőrjének, illetve testőrének fogadta. Chin verőember, gyújtogató, és bérgyilkos lett. Amikor Genovese át akarta venni a család irányítását, Gigante elvállalta, hogy meggyilkolja Frank Costellót, a család fejét, akit a maffia miniszterelnökének is neveztek. 

A sikeres merénylet azzal kecsegtetett, hogy feljebb léphet majd a ranglétrán. Ha azonban nem sikerül a támadás, a keresztapa ki fogja végeztetni a merénylőt, és persze a megbízót, Vito Genovesét is. Nagy volt tehát a kockázat. 

Gigante egy este az utcán várakozott a keresztapára. Amikor Costello megjelent, az "Áll" néhány méterre megközelítette, és mielőtt meghúzta volna a ravaszt, odakiáltott:

Ez a tiéd, Frank!

Costello megpördült, a lövés csak súrolta a homlokát. Néhány óra múlva már kötéssel a fején fotózták a lapok. Gigante elmenekült. 

Frank Costello, a "maffia miniszterelnöke" Gigante merényletkísérlete után. A zakója baloldali nyakrészén vér látható
Fotó: Pinterest

Bár a merénylet nem sikerült, Costello megértette az üzenetet. Bejelentette a visszavonulását, így Vito Genovese átvehette a családot, amelynek a neve ettől fogva Genovese család lett. 

Mivel Costello azt állította, nem látta, ki lőtt rá, Vincent Gigantét felmentették a gyilkossági kísérlet vádja alól. A tárgyaláson mindenki füle hallatára odasúgta Costellónak:

Köszönöm, Frank!

A gyilkossági kísérlet érdekessége, hogy az "Áll" és Costello később barátok lettek, már amennyire ez lehetséges a maffiában. Gigante többször meglátogatta a visszavonult keresztapát és ilyenkor sok időt töltöttek együtt.  

Chint 1958-ban 7 évre ítélték kábítószer-csempészet miatt. A börtönbe vonuláskor az anyjának nyilatkoznia kellett Gigante gyerekkori egészségéről. Az anyja azt írta az adatlapjára, hogy boldog gyerekkora volt a fiának, makkegészségesen nőtt fel, és még csak sportsérülést sem szenvedett. 

A stréber rab többé nem akar börtönbe kerülni

Vincent Gigante egyik letartóztatási fotója
Fotó: Wikipedia

Gigante példásan viselkedett a börtönben. Minden munkára önként jelentkezett, soha nem került összetűzésbe a többi rabbal, udvarias és készséges volt a börtönszemélyzettel, ezért a fegyőrök kedvence lett. A jó magaviseletének köszönhetően öt év múlva szabadult. Vito Genovese ekkor katonából előléptette kapitánnyá, és Greenwich Village körzetét adta neki. 

Chin a börtönévei alatt kidolgozta azt a stratégiát, amellyel meg akarta úszni a további ítéleteket. Amint kiszabadult, neki is látott a megvalósításnak. 

1964-ben jelent meg először az utcán fürdőköpenyben, pizsamában és papucsban. Magában beszélt, majd parkolóórákhoz ment és azokkal társalgott. 

Az ilyen jelenetek hamar megszokottá váltak Greenwich Village-ben, ahol nem csak a helyiek, de a rendőrök is megszokták az őrült viselkedését. 

1969-ben eljárás indult ellene, mert rendőröket próbált megvesztegetni, Gigante gyorsan bevonult egy pszichiátriai kórházba, hogy a per kezdete előtt kezeltesse a mentális betegségét. Az ügyvédek kérésére az anyja és a család azt nyilatkozta, hogy Giganténak mindig is tanulási nehézségei voltak, ezért kellett ott hagynia az iskolát, rendszeresen dührohamok törtek rá, hogy félt a sötétben és hogy már évek óta instabil volt mentálisan. Szó sem volt már az egészséges és boldog gyerekkorról. 

Gigante az FBI egy fotóján
Fotó: FBI

A trükk bevált, a maffiózót alkalmatlannak nyilvánították arra, hogy bíróság elé álljon. 

A következő években Gigante kb. hússzor jelent meg a pszichiátrián egy-egy-párnapos kezelésre. A saját pszichiátere, Eugene D’Adamo azt mondta:

Gigantét már az 1960-as években paranoid skizofréniával kezelték. 

Mindez megdönthetetlennek bizonyult még évtizedekig, és a bűnöző elkerülte a felelősségre vonást. Az őrültség színlelése mellett ügyelt arra is, hogyan beszélnek az alá tartozó bűnözők, ezért megtiltotta, hogy az emberei bármikor kimondják a nevét, mert tartott az FBI lehallgatásától. A maffiózók ezért mindig megérintették a saját állukat (az áll angolul chin), ha Gigantéra akartak hivatkozni beszélgetés közben. 

Az FBI háborút indít a maffia ellen

1979-ben az FBI külön csoportokat hozott létre az öt nagy New York-i maffiacsalád ellen. A nyomozók munkáját mér segítette a szervezett bűnözés elleni törvény (RICO), amely lehetővé tette, hogy ne egyes személyek és bűncselekmények után nyomozzanak, hanem a család egészét vizsgálják. A maffia erre ál-keresztapák kinevezésével válaszolt, hogy a valódi főnökök a letartóztatás veszélye nélkül tudják vezetni a bűnszervezetet. Richard Rudolph különleges ügynök a Genovese család elleni ügyosztály tagjaként ekkor már ismerte Vincent Gigante szerepét. 

Még nem tudtunk rábizonyítani semmit, de mi már tudtuk, hogy ő a család egyik feltörekvő tagja, ezért elkezdtük figyelni. Megállapítottuk, hogy a Triangle nevű egyesület klubjában tölti az estéit, és hogy őt keresik fel az emberek, nem ő keresi fel az érintetteket. Ez azt mutatta, hogy vezető szerepben volt, még ha rendszeresen kórházba is vonult. Amikor az utcán sétált pizsamában, és valaki volt mellette, azt láttuk, hogy mindig egy-egy maffiatag kíséri, tehát itt is egyértelmű volt a kötődése a maffiához. 

A családja közben azt állította Chinről, hogy alig tudja ellátni magát, hogy gyakorlatilag nem hagyja el azt az utcát, ahol lakik, és a kórházon illetve a helyi templomon kívül nem jár sehova. 

Az FBI ügynökeinek feltűnt, hogy a bűnöző éjfél után elhagyja az egyesület klubhelyiségét és egy közeli házhoz viteti magát, ahonnan csak délelőtt tér haza, az anyjával megosztott otthonába. Miután megfigyelték az újabb helyszínt, kiderült, hogy éjszakánként a titkos családját látogatja meg - Chin a haláláig nem vált el az első feleségétől -, ahol a szeretője és a közös gyerekeik élnek. Itt családapaként töltött néhány órát, majd hazament és újra maffiózó lett, aki őrültséget színlelt. 

Gigante lesz a keresztapa

Gigante az 1981-ban lett a Genovese maffiacsalád vezetője

Chin 1981-ben vette át a Genovese család vezetését, amikor az elődje egészségügyi okok miatt lemondott a tisztségről. Az ál-keresztapa Fat Tony Salerno lett, nekik kellett eljátszani a családfő szerepét, hogy Gigante a hatóságok vegzálása nélkül irányíthassa a bűnszervezetet. 

1985 karácsonya előtt sokkolta az amerikai közvéleményt, hogy a nyílt utcán lőtték szitává a Gambino család két vezetőjét. A gyilkosságok a maffiát is megdöbbentették, mert keresztapát csak az ún. Bizottság, a maffia kormánynak beleegyezésével lehetett megölni. Itt pedig senki nem kérte a többi család beleegyezését a gyilkosságba. Gigantét felháborította az eset, és elhatározta, hogy bosszút áll azon, aki a merényletet szervezte. Ez pedig John Gotti volt, a Teflon Don, a Jól Öltözött Keresztapa, aki imádott a címlapokon szerepelni, és akiről részletesen írtunk itt, az Origón

Az "Áll" és John Gotti egy könyv címlapján
Fotó: X.com

Gigante elrendelte Gotti meggyilkolását, de az emberei tévedésből egy kapitány, egy másik bűnöző autóját robbantották fel. Az eset nyomán az FBI még szorosabban figyelte Gigantét is, aki továbbra is rendszeresen megjelent a pszichiátriai kórházakban, hogy nyoma legyen a „mentális betegségeinek”. 

1990-ben zsarolás vádjával eljárást akartak indítani ellene, de a bizarr viselkedése miatt ismét nem állították bíróság elé. 

Más keresztapákat azonban elítélték. Fat Tony Salerno, a Genovese család ál-vezetője pl. 100 év börtönt kapott.

Az ablakbiznisz dollármilliókat hozott 

Az FBI-nál ekkor már egyre többen gondolták, hogy a Genoveséket az őrültséget tettető Gigante irányítja. Gregory O’Connel volt ügyész szerint azonban még mindig nehéz volt elhinni, hogy egy igazi keresztapa nyilvánosan úgy viselkedjen, mint Chin.

Fürdőköpenyben bolyongott a nyílt utcán, az utcasarkon vizelt mindenki szeme láttára, magában motyogott és tárgyakkal beszélgetett. Melyik maffiafőnök tenne ilyet tudatosan? Aki ismeri az olasz maffia viszonyait, tudja, hogy egy keresztapa nem engedheti meg magának az ilyen megalázó helyzeteket. Ez felfoghatatlan volt gyakran a nyomozók számára is. 

A magát demensnek mutató Chin bűnszervezete közben minden évben több millió dollár bevételt termelt. Az egyik legnagyobb üzletet a New York-i városi tanács ablakcsere-programja jelentette. Az önkormányzat úgy döntött, hogy energiatakarékossági szempontok nyomán lecserélteti a saját üzemeltetésű épületek ablakait – és a 190 millió dolláros program nagy részét lenyúlta a maffia. Ez mai árfolyamon 653 millió dollárt érne. 

A Genovese és Lucchese család összefogott, és saját építőipari cégeket alapítottak a zsíros megrendelés megszerzésére. A tisztességes vállalatokat fenyegetésekkel, zsarolással elüldözték, vagy maguk alá gyűrték, a szakszervezeteket megfélemlítették és lefizették. A tenderek bírólóbizottságai a maffiának dolgoztak, így a megbízásokat garantáltan olyan cég kapta, amelyik a bűnszervezetekhez kötődött. A szakértők szerint a maffia több mint 140 millió dollárt keresett az ablakcsere-programon.

Beválik a maffia elleni módszer

Az FBI ahhoz a módszerhez folyamodott, amely a Gotti-ügyben is bevált: informátort kerestek, és meg is találták Peter Savino személyében. A férfit hat gyilkosságban való részvétellel gyanúsították, de csökkentett ítéletet ajánlatottak neki, amennyiben segíti az "Áll" elleni nyomozást. Savino 18 hónapig viselt mikrofont a ruhájában, és bár a Genovese család több tagja gyanúsnak találta őt, Gigante megvédte. Jerry Capeci bűnügyi újságíró szerint Savino az ablakprogram kulcsfigurája volt. 

Többen azt javasolták Chinnek, hogy ölesse meg, de Savino túl sok pénzt termelt a maffiának. Így maradhatott életben, és végül így tudta lebuktatni a keresztapát.

Gregory O’Connel ügyész azt mondja, az is hozzájárult végül Gigante bukásához, hogy John Gotti emberei, akiket lehallgattak, többször említették az "Áll" gúnynevet nevet különféle bűncselekményekkel kapcsolatban.

A Genovese család bűnözői igyekeztek betartani, hogy ne mondják ki a nevét, de a többi család embereire nem vonatkozhatott ez a tiltás. Így amikor a Gotti-ügyön dolgoztunk, mellékesen bizonyítékokat találtunk Chin ellen is.

Gigantét végük 1990-ben vádolták meg. A per első hét éve azzal telt, hogy megállapítsák: beszámítható-e a keresztapa. Mivel a védelem ismét arra hivatkozott, hogy Gigante értelmi sérült, a bíró elrendelte a kivizsgálását. Egy pszichiátriai intézetbe vitték, ahol 24 órás megfigyelés alatt tartották. A kirendelt pszichiáterek paranoid skizofréniát diagnosztizálták nála, és egy olyan személyiségnek írták le, aki egy gyerek értelmi és érzelmi szintjén áll.

Gigante klubját évekig figyelte az FBI. A keresztapa fürdőköpenyben cigarettázik a  bejárat előtt
Fotó: FBI

Az ügyész azonban egy olyan férfit mutatott be az esküdteknek, akinek – bár fürdőköpenyben szerepelt az FBI tikos fotóin –, az arckifejezése, a testbeszéde nem arról tanúskodott, hogy demens, mentális beteg lenne. Michael Welmer pszichiáter szerint az is ellene szólt, hogy 40 évig volt párhuzamosan két családja.

Egy paranoid skizofrén betegnek nincsenek olyan szociális képességei, amelyek lehetővé tennék egyetlen család működtetését is, nem hogy kettőét. 

A bíróságon lejátszották a telefonlehallgatások szalagjait is. Ezek is egy ép embert mutattak, aki épp úgy beszél a feleségével és a gyerekeivel, mint bárki. 

A bukás

1996-ben a bíróság úgy döntött, hogy Gigante beszámítható. A per egy évvel később kezdődött. Gigante védői és a felvonultatott orvosai továbbra is szemérmetlen hazugságokat állítottak róla. Dr. Bernard Wechsler, az egyik kezelőorvos pl. ezt mondta: 

A környezete, a családtagjai zokogva nézik ezt a borzalmas eljárást. Vincent Gigante nem tudja felfogni, miért állították bíróság elé. 

A keresztapa a tárgyalás első napján ismét az őrült színjátékkal kísérletezett, és pizsamában ment a tárgyalóterembe, ahol órákig magában motyogott. Jack Weinstein bíró azonban utasította, hogy másnapra borotválkozzon meg, és rendes ruhát vegyen fel. 

Gigantét az FBI ügynökei kísérik 
Fotó: Betmann

A bíró a későbbiekben sem hatódott meg Gigante védekezésétől és keményen vezette a tárgyalást. Az esküdtek végül 16 órán át tanácskoztak a keresztapa bűnösségéről. A verdikt szerint bebizonyosodott, hogy Gigante rendelte el John Gotti és még két másik bűnöző meggyilkolását. A Genovese család fejét 12 év börtönre ítélték, ami kifejezetten enyhe ítéletnek számított. Az "Áll" a börtönből tovább irányÍtotta a bűnszervezetet. 

A keresztapa az egyik fiával egy tárgyalás után
Fotó: Cosa Nostra News

2002-ben újra vád alá helyezték, és ekkor az FBI a családtagjait vette célba. Gigante végül bűnösnek vallotta magát zsarolásban és az igazságszolgáltatás akadályozásában. Plusz 3 év börtönt kapott, hogy cserébe a fia megússza 2,5 évvel. 

A keresztapa nem élte meg az ítélete leteltét. 77 éves korában, 2005-ben meghalt a springfieldi börtönkórházban Három évvel korábban ugyanitt halt meg John Gotti, a Gambino család feje is, akit Gigante meg akart gyilkoltatni az 1980-as években. 

A következő 1996-os híradórészletben több felvételt láthatnak Gigantéról, aki őrültnek tettette magát: 


 

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről