Hiába a vb-siker, a marokkói válogatott kihagyja az Afrikai Nemzetek Bajnokságát

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Franciaország - Marokkó, elődöntő, Al Bayt Stadion, mérkőzés, 2022. 12. 14.
(Top L to R) Morocco's defender #20 Achraf Dari, Morocco's goalkeeper #01 Yassine Bounou, Morocco's defender #03 Noussair Mazraoui, Morocco's defender #18 Jawad El Yamiq, Morocco's forward #19 Youssef En-Nesyri, Morocco's defender #06 Romain Ghanem Saiss, (bottom L to R) Morocco's midfielder #07 Hakim Ziyech, Morocco's defender #02 Achraf Hakimi, Morocco's midfielder #17 Sofiane Boufal, Morocco's midfielder #08 Azzedine Ounahi and Morocco's midfielder #04 Sofyan Amrabat pose for a team picture ahead of the Qatar 2022 World Cup semi-final football match between France and Morocco at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on December 14, 2022. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Marokkóban futballstadiont neveztek el Asraf Hakimiről, akinek vezérletével az arab ország nemzeti válogatottja kiugróan jó teljesítménnyel negyedikként végzett a múlt év végi katari labdarúgó-világbajnokságon. Hiába azonban a fantasztikus eredmény, az Afrikai Nemzetek Bajnokságát kihagyja a csapat. 

A 24 éves jobbhátvéd, amint arról Facebook-oldalán beszámolt, személyesen jelen volt a Ksar el-Kebir város hatóságai által tiszteletére szervezett névadó ünnepségen, amelyen több ezer helyi lakos vett részt, dalolva, tánccal köszöntve kedvencét.

A francia klubcsapatban, a Paris Saint-Germainben légióskodó Hakimi kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a marokkói válogatott egészen az elődöntőig jutott a vb-n, amire egyetlen afrikai vagy arab együttes sem volt képes korábban. A futballista Ksar el-Kebirhez édesanyján keresztül kötődik, aki ebben a városban született, de a Madridban napvilágot látott Hakimi is sok időt töltött el itt gyerekként.
A kiváló védő 2021 nyarán igazolt a PSG-hez, előtte a Real Madridban, a Borussia Dortmundban és az Internazionaléban játszott.

A marokkói labdarúgó-válogatott kihagyja az Afrikai Nemzetek Bajnokságát

A katari világbajnokságon meglepetésre negyedik helyezett marokkói labdarúgó-válogatott kihagyja az Algériában sorra kerülő Afrikai Nemzetek Bajnokságát (CHAN), amelyen pedig címvédőként vehetett volna részt.

A marokkói szövetség (FRMF) csütörtökön jelentette be, hogy a csapat nem vesz részt a péntektől február 4-ig tartó viadalon. Az FRMF december végén már jelezte aggályát, illetve azt, hogy csak abban az esetben indulna útnak az együttes, ha a küldöttség közvetlen repülőjárattal utazhatna Rabatból az algériai Kaszentínába.

Csodát tettek a vb-n, egy fontos tornáról mégis lemaradnak Forrás: AFP/Karim Jaafar

Algéria több hónapos válság után - amely a két ország között egy szaharai határállomáson bontakozott ki - megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval, és bezárta a légterét a marokkói gépek előtt.
Az FRMF két hete jelezte: álláspontjáról tájékoztatta az afrikai szövetséget (CAF), egyben közbenjárását kérte, hogy a marokkói nemzeti légitársaság csapatot szállító repülője külön engedélyt kapjon az algériai landolásra. Ez azonban mostanáig nem történt meg.

A 2009 óta létező CHAN - melyen hazai bajnokságban játszó futballisták juthatnak szerephez - nem azonos a kontinens rangosabb tornájával, az 1957 óta megrendezett Afrikai Nemzetek Kupájával. A marokkói csapat a korábbi hat CHAN közül a legutóbbi kettőn - 2018-ban hazai környezetben és az egy évvel elhalasztott 2020-as kameruni tornán - végzett elsőként.