Kivérezteti az olasz bajnokságot az UEFA új pénzügyi szabálya

Atalanta v AC Milan - Serie A 2021,AC Milan,Atalanta,Bergamo,Italy,Serie A,Soccer Horizontal
BERGAMO, ITALY, OCTOBER 03: Simon Kjaer (L), of AC Milan, in action against Joakim Maehle (R), of Atalanta during the Serie A football match between Atalanta and AC Milan at the Gewiss Stadium in Bergamo, Italy, on October 03, 2021. Isabella Bonotto / Anadolu Agency (Photo by Isabella Bonotto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség új pénzügyi fair play-szabályai miatt nagy bajba kerülhetnek az olasz élvonal, a Serie A klubjai.

Az új szabályzat ugyanis előírja, hogy kiadások, beleértve a játékosfizetéseket és az átigazolási költségeket is, nem haladhatják meg a bevételek 70 százalékát. Ennek a két kitételnek jelenleg mindössze két olasz élvonalbeli klub, az AC Milan és az Atalanta felel meg, miközben a legtöbb klubnál csak a fizetések meghaladják a 70 százalékos plafont.

A Corriere della Sera cikke rámutat, hogy az UEFA ezzel a lépéssel nagyon rossz irányba tereli a labdarúgást, és szokása szerint ismét a leggazdagabb, főleg angol kluboknak kedvez. Ott ugyanis a jóval nagyobb tévés jogdíjaknak köszönhetően ez a 70 százalék többszöröse az olasz klubok által elkölthető pénzeknek.

Mint a lap írja, a cél egyértelmű: lehűteni a nagy klubok elégedetlenségét, és elejét venni az Európai Szuperligához hasonló kezdeményezések újbóli felbukkanásának. Az új szabályozás a 2023-24-es szezontól lép életbe, és először alkalmazhat pontlevonást az FFP-t megsértő klubok esetében. A szervezet a bevezetés során annyi engedményt ad, hogy a 70 százalékos kiadási plafont csak a 2025-26-os szezon kezdetére kell elérni, 2023-ban még 90, míg 2024-ben 80 százalék lesz a határ.