Vágólapra másolva!
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a Blikknek adott interjúban elmondta, mire a legbüszkébb a magyar fociban, mi az, amivel kevésbé elégedett, és, arról is, hogy szerinte kijuthat-e a válogatott a közeljövőben egy világbajnokságra. Beszélt a válogatott mérkőzésein bevezetni tervezett vénaszkennerről, és az ultrák fekete pólójáról is.

A sportvezető immár 12 éve irányítja a magyar labdarúgást, amely ez idő alatt képes volt látványos sikereket elérni, amelyek közül Csányi a két Eb-szereplés mellett az infrastruktúra fejlesztésére a legbüszkébb.

A magyar futball legnagyobb gyengesége a fiatal tehetségek menedzselése volt az elmúlt időszakban" - fejtette ki a sportvezető.

Az elnök elmondta, továbbra is kiemelten kell kezelni a fiatal játékosok szereplését, ebben a témában szerinte szemléletváltásra van szükség, a kluboknak bátrabban kell beépíteniük a tehetséges fiatalokat a csapatokba.

Úgy tűnik, Csányi Sándornak nincs kihívója Fotó: Polyák Attila - Origo

Csányi Sándor szerint a sportág által kapott állami támogatásokat a legtöbb klubnál helyesen, használják fel, a visszaélésekkel szemben pedig nagyon szigorúan lép fel a szövetség.

"Helyes, hogy ezeket a pénzeket elsősorban a fiatalokra kell költeni. Az egyesületek között persze nagy eltérés van.

Aki pedig visszaél ezekkel az összegekkel – ami egyébként nem általános –, azzal szemben szigorúan fellépünk.

Szóba került a válogatott mérkőzésein bevezetni tervezett vénaszkenner is, amitől az MLSZ azt reméli, hogy a jövőben elkerülheti a nemzetköi szövetségek, az UEFA és a FIFA által kiszabott zárt kapus, illetve pénzbüntetéseket.

"Az intézkedéseinket a csapat és a szurkolók érdekében tesszük, azért, hogy minden válogatottmérkőzésen telt ház fogadja a csapatokat. Ehhez nagyobb együttműködésre van szükség, illetve a rendbontó kisebbséget határozottabb eszközökkel ki kell tiltani" - szögezte le Csányi, aki kitért a válogatott mögött álló szervezett szurkolói csoportok sokak esetében megosztó fekete pólójára is.

A magyar válogatott ünnepel a lefújást követően, és a szurkolókkal éneklik a himnuszt Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Sokszor elmondtam, büszke vagyok a magyar szurkolókra. Általában remek hangulatot teremtenek a stadionokban. Ez így van a fekete pólót viselők esetében is.

Ezért én a katonai minta vagy a fekete póló helyett a nemzeti színeket részesítem előnyben, amelyet Nyugat-Európában is „értenek", és amely sokkal jobban kifejezi a csapat és a drukkerek összetartozását."

Zárásként az MLSZ elnöke elmondta, a két legutóbbi Eb-szereplés fényében reálisnak látja a vb-szereplés kiharcolását, azonban "azt látni kell, hogy a lebonyolítási rendszer miatt az Eb-n részt vevő csapatoknak csak alig a fele lehet ott a vébén".