Vágólapra másolva!
Zak Brown, a Forma–1-es McLaren istálló ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy szerinte Max Verstappen nem tudna világbajnoki címet nyerni, ha nem lenne olyan domináns autója, mint a mostani Red Bull.

A McLaren ügyvezető igazgatója úgy véli, a háromszoros világbajnok holland pilóta azon kevesek egyike, aki képes világbajnoki címet szerezni, ehhez azonban megfelelő autóra van szüksége. A kérdés azért is merül fel egyre gyakrabban, mert Adrian Newey távozik a Red Bulltól, sokak szerint pedig a mérnökzseni lelépése a Milton Keynes-i alakulat „végét” is jelentheti. 

„Nos, végső soron mindkettőre szükséged van" - mondta Zak Brown a Beyond the Grid podcastműsorban, amikor arról kérdezték, hogy egy sztármérnököt vagy egy sztárpilótát szeretne-e inkább.

Nem hiszem, hogy egy sztárpilóta nélkül nyerhetsz, mindkettő kell. De ez az autóval kezdődik. Az emberek mindig azt kérdezik tőlem, hogy a versenyzőn vagy az autón múlik-e. Szerintem mindkettőn. 

Úgy gondolom, hat-hét olyan versenyző van a rajtrácson, aki világbajnok lenne a Red Bull-lal. És akármennyire is nagyszerű Max – ő a valaha volt egyik legjobb –, nem hinném, hogy most világbajnokságot nyerne más autóval a Red Bullon kívül

 - folytatta a McLaren ügyvezető igazgatója.

F1 Miami Grand Prix 2024 Sprint
Zak Brown és a Red Bull sztármérnöke, Adrian Newey
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Zak Brown persze korántsem akarta csökkenteni Verstappen érdemeit, így rámutatott arra, hogy a holland pilóta csapattársa, a mexikói Sergio Pérez is Red Bullban versenyez, mégsem tudja megközelíteni a háromszoros világbajnok szintjét. Brown azt nem árulta el, hogy szerinte kik azok a pilóták, akikben benne van a világbajnoki cím, de a válasza arra utalt, hogy Pérezt nem tartja hozzá elég jónak. 

„Nézzük meg, mekkora a különbség. Sergio Pérez egy kiváló versenyző, aki már megmutatta, hogy a legjobb napjain képes felvenni a versenyt Maxszal” - magyarázta Zak Brown, mielőtt kiemelte, hogy az F1-es mezőny összezárása miatt még fontosabb, hogy legyen egy bajnokesélyes pilótája.

„Szerintem mindkettőre szükség van, mivel a Forma–1 egyre szorosabbá válik. Max kivételes munkát végez, de nézzük meg, mi zajlik az első, második, harmadik, negyedik, ötödik helyen. 

Egyik nap mi vagyunk a másodikak, másnap az ötödik helyen állunk, és folyamatos a mozgás. Szóval az autók közel vannak egymáshoz, és ezen a ponton kezdi a versenyző jelenteni a különbséget. Mindkettőre szükség van tehát”

 – tette hozzá a McLaren ügyvezető igazgatója. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.