Amikor magyar színekben pompázott az El Clásico

Hungary's Goalgetter Ferenc Puskas .Fußball .Personen .Sport .Ungarn Hungary People SPO SPORT FOOTBALL lächeln SMILING soccer HORIZONTAL
After a game in Madrid on May 11th 1958 Hungarian soccer player and goalgetter Ferenc Puskas (middle) is posing for photographers with the two soccer stars from Real Madrid Raymond Kopa (l) and Alfredo di Stefano. The former team captain of Hungary's soccer team is transferring to Madrid by August 15th 1958.
Vágólapra másolva!
Puskás Ferenc Kocsis Sándor ellen, és nem Kispesten vagy az Üllői úton, hanem a Camp Nouban és a Bernabéuban. Puskás a mai napig tart egy rekordot, de a többiek miatt sem kell pironkodnunk, ha magyarként a világ leghíresebb futballderbijének közelébe keveredünk. A szombati Barcelona-Real Madrid mérkőzés felvezető sorozatának második része.

Szombaton 173. alkalommal találkozik egymással bajnoki meccsen az FC Barcelona és a Real Madrid, azaz néz egymással farkasszemet a futballvilág egyik legnagyobb rivalizálásának két főszereplője. Röviden: El Clásico lesz a hétvégén.

Talán senkit nem lepünk meg a ténnyel, hogy egyik csapat keretében sem lesz magyar játékos. Korántsem volt mindig így,

volt idő, amikor magyar focisták nevét skandálta diadalittasan a lelátók népe.

Nem volt hosszú időszak, de abban a három évtizedben (1934-től 1965-ig), amíg magyar játékosok szerepet kaptak a két gárdában, nem vallottak szégyent. Sőt!

Idén tavasszal ilyen volt a Camp Nou. Képzeljünk oda a pályára egy magyar sztárt! Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Senhan Bolelli

Az úttörők

Időrendben az első, akiről írnak a krónikások, Plattkó (külföldön csak Platkó) Ferenc, aki a Primera Divísion indulásának évében, 1930-ban már a Barcelona keretének tagja volt, azonban egyik Madrid elleni rangadón sem kapott szerepet. Nem úgy az 1934-35-ös szezonban, amikor már edzőként segítette a katalánokat – egy őszi 8-2-es vereséghez a Real Madrid otthonában, amit akkor még Chamartín Stadionnak hívtak.

Plattkó Ferenc

A következő év tavaszán viszont hazai pályán (Les Cortes Stadion) egy 5-0-s veréssel álltak bosszút a katalánok, akiknél ekkor már pályán volt Berkessy Elemér, az El Clásicók első magyarjaként. Plattkó később Chilében lett valóságos szent, az ország focijának felemelőjeként tekintenek rá.

1934 és 1936 között a Real Madrid történetének első európai légiósa, Alberty Gyula védett a királyi együttesben. Alberty két Real–Barcán állhatott a kapuban, és a madridiak mindkét meccset 3-0-ra nyerték meg a 1935-36-os szezonban.

Magyarok az El Clásicón - Alberty Gyula

A második, fővárosi meccsen a hazaiak keretében szaladt ki a gyepre Guillermo Kellemen, azaz Kelemen Gyula, aki 13 madridi fellépésen 11 gólt szerzett – egyiket sem a nagy rivális ellen.

Ebben az időszakban, 1930 és 1932 között volt a Real Madrid vezetőedzője Hertzka Lipót (Lippo Hertzka), aki négy klasszikuson irányította az övéit, ezeken két győzelem mellett egy-egy döntetlen és vereség lett a mérlege,

a '31-32-es szezonban pedig bajnoki címre vezette a Realt.

Ez után két évtizedig csend volt a "magyar-spanyol viszonyban", mígnem az 1956-os forradalom után meg nem jelentek az Aranycsapat egykori sztárjai: Puskás a Real Madridban, míg Czibor Zoltán és Kocsis Sándor a Barcelonában csillogott. Utóbbi kettő a Barca történetének egyik legjobb játékosával, Kubala Lászlóval egyetemben.

Lászi vs. Pancho

Lászi Kubala (avagy Kuksi) 1951-től egy évtizeden át volt a Barca játékosa, és ez idő alatt 13 bajnoki El Clásicón lépett pályára – ennél több egyetlen honfitársunknak sem adatott meg. Sok szép emléke viszont nincs ezekről a derbikről, hiszen csak a két utolsón rúgott gólt, az egyiket – hazai pályán – 5-3-ra, a másikat 3-2-re veszítették el.

A barcelonai magyar, Kubala László (labdával) és a madridi argentin, Alfredo Di Stefano a spanyol válogatott melegítőjében Forrás: AFP/Staff

Kocsis Sándornak kevesebb meccs, de több sikerélmény jutott. Kocka 1958-ban lett a Barca játékosa, és már a következő évben a BEK elődöntőjében bevette a Real kapuját – igaz a fővárosiak oda-vissza 3-1-re nyertek. A Penamadridista.hu tudomása szerint a következő kiírásban is betalált Kocsis a Real kapujába, de az UEFA ezt másként tudja. Két bajnokin is gólt lőtt (ezeket viszont a Barca nyerte 3-1-re) és egy kupameccsen is duplázott, amit szintén a katalánok nyertek (4-2).

Czibor Zoltán három szezonon át volt a Barca játékosa, de bajnokin csak egyszer lépett pályára El Clásicón, ezen is kiállították. Az 1960-61-es BEK negyeddöntőjében, amikor a Barca megszakította a Real öt éve tartó hegemóniáját (2-2, 2-1) Kocsis mindkét meccsen, míg Kubala és Czibor egyszer-egyszer lépett pályára.

Magyar mágusok Barcelonában:

A mieinknek jutó El Clásico-tortából Puskás Ferenc hasította ki a legnagyobb szeletet. A Real Madridot 1958-tól 1966-ig szolgáló ballábas zseni 11 bajnokin 9 gólt, összesen pedig 14-et szerzett a Barca kárára – amivel holtversenyben az ötödik a vonatkozó örökranglistán.

Mai napig ő az egyetlen, aki Madridban és Barcelonában is mesterhármast tudott rúgni –

rajta kívül csak Lionel Messi, és egyes források szerint a madridi legenda, Jaime Lazcano tudott kétszer is duplázni - de mindketten saját közönségük előtt.

A tisztelet lesz a szó, amit keresünk:

Puskás a BEK-ben sem kímélte a legnagyobb riválist, az 1959-60-as sorozat elődöntőjében otthon egy, idegenben két gólt lőve segítette csapatát abba a glasgow-i döntőbe, ahol négyet vágott az Eintracht Frankfurtnak.

Puskás góljai a Barcelona ellen:

1959. 06. 07., Real Madrid – FC Barcelona 2-4 (kupa): 1 gól
1960. 04. 21., Real Madrid – FC Barcelona 3-1 (BEK): 1 gól
1960. 04. 27., FC Barcelona – Real Madrid 1-3 (BEK): 2 gól
1961. 03. 26., Real Madrid – FC Barcelona 3-2 (liga): 1 gól
1961. 09. 30., Real Madrid – FC Barcelona 2-0 (liga): 1 gól
1962. 04. 22., FC Barcelona – Real Madrid 1-3 (kupa): 1 gól
1963. 01. 27., FC Barcelona – Real Madrid 1-5 (liga): 3 gól
1963. 12. 15., Real Madrid – FC Barcelona 4-0 (liga): 3 gól
1964. 03. 30., FC Barcelona – Real Madrid 1-2 (liga): 1 gól

Forrás: Penamadridista.hu

Természetesen az első, tévében közvetített spanyol focimeccs is egy Real–Barca volt, amit a madridiak nyertek, és amin Puskás ugyancsak pályára lépett.

Az El Clásicón Puskás Ferenc 1966-os madridi visszavonulása óta nem szurkolhattunk magyar focistának. Vincze Ottó a Barcelona, míg Szalai Ádám a Real Madrid tartalékcsapatáig, míg Tajti Mátyás a katalánok akadémiájáig jutott, de El Clásicót ők is csak tévében láthattak – ahogy mi is ott fogjuk nézni szombaton 16.15-től.

Felvezető sorozatunk holnapi, harmadik részében a jelennel foglalkozunk. Azaz minden, amit a szombati mérkőzésről tudni kell, és még annál is több egy kicsivel. Futball és sportgazdaság az El Clásico árnyékában.