Vágólapra másolva!
Nyilvánvalóan alvilági leszámolás áll a Lokomotiv Plovdiv bolgár futballklub elnökének csütörtöki meggyilkolása hátterében. A 39 éves Georgi Ilievet csütörtök éjjel fél tizenkettőkor lőtték le egyetlen, a szívébe irányzott lövéssel a bulgáriai Napospart egyik Burgasz melletti szórakozóhelyén, a Buddha Bar teraszán.

A kjusztendili születésű Iliev a bolgár alvilág közismert figurája, afféle "keresztapja" volt, aki élete jelentős részét rács mögött töltötte. Először 1983-ban, 17 éves korában gyűlt meg a baja a törvénnyel, mert lopott.

Később birkózásban Balkán-bajnokságig vitte, de közben sem szakított bűnöző életmódjával. 1986-ban tizenegy éves börtönbüntetést kapott, mert néhány társával együtt csoportosan megerőszakolt egy lányt. A tizenegy évből "csak" ötöt kellett letöltenie, 1991-ben kiszabadult, s azonnal bekapcsolódott a bolgár rendszerváltást kísérő spontán privatizációs folyamatba.

Egy évvel később azonban ismét letartóztatták, autólopással és közokirat-hamisítással vádolták, de végül nem sikerült elítélni. Bátyja, Vaszil Iliev is a bandához tartozott, őt 1995. augusztus 25-én egy csetepatéban agyonlőtték. Zavaros előélete nem akadályozta meg Ilievet abban, hogy 1995-ben átvegye a VIS-2 nevű biztosító társaság elnöki posztját. Ettől kezdve látszólag tisztes üzletemberként élte életét, mégis összefüggésbe hozták egy Valeri Szilarubov nevű "vállalkozó" meggyilkolásával a Zlatna Iabalka nevű naposparti diszkóban.

2000-ben történt, hogy Iliev és testőrei berontottak egy szófiai éjszakai mulatóba, és félholtra verték a lokál tulajdonosát. Perbe fogták garázdaságért, de 2003-ban jogerősen felmentették. Iliev meggyilkolásakor már a VAI Invest Holding nevű vállalkozás, valamint jónéhány Fekete-tengerparti hotel és étterem - ezek közé tartozott a Buddha Bar is - tulajdonosa volt.

Georgi Ilievet negyven perccel azután lőtte agyon - minden valószínűség szerint - egy mesterlövész, hogy az általa elnökölt és tulajdonolt csapat, a Lokomotiv Plovdiv idegenben lőtt több góllal, 2-2-es összesítéssel kiverte az UEFA-kupából a szerb OFK Beograd együttesét. A tervek szerint az éjszakát a csapat játékosaival együtt a Buddha Barban töltötte volna az elnök.

Ilievet kábítószer-kereskedelemmel is összefüggésbe hozta a bolgár rendőrség, de mind ez ideig nem sikerült semmit sem rábizonyítani. A Lokomotiv az UEFA-kupa következő körében az angol Bolton Wanderers csapatával került össze, a meccseket szeptember 15-én és 29-én vívják.

"Már a sorsoláskor is a kívánságlistám legalján volt a Plovdiv, de most még kisebb hajlandóságot érzek a bulgáriai úthoz" - nyilatkozta Phil Gartside, a Bolton klubelnöke. "Mindenesetre legalább két-háromezer szurkolónk elkíséri a csapatunkat, ez azért némi támogatást jelent."

Ch. Gáll András