Vágólapra másolva!
Edzője, Farkas András nem tudja, mire gondolt Kis Gergő, amikor a sanghaji világbajnokságon 1500 méteres gyorsúszásban nyert bronzérme után azt mondta: "otthon meg voltunk alázva, félrelökve, az edzőmmel együtt". Farkas szerint tanítványa felfokozott állapotban, meggondolatlanul nyilatkozott, de furcsállja, hogy tavaly nem kapott publicitást, amikor Kis riválisa, Verrasztó Dávid mutogatott az egyik futam után. Güttler Károly utánpótlás szövetségi kapitány nem érti, Kis miért beszél elnyomásról, szerinte saját magát kéne okolnia, amiért nem tett meg mindent.

"Fogalmam sincs, mire érthette ezt Gergő" - nyilatkozta az [origo]-nak Farkas András, az ajkai úszó edzője, amikor arról érdeklődtünk, mire utalt tanítványa azzal a nyilatkozatával, hogy "odahaza egyenesen meg voltunk alázva, félrelökve, az edzőmmel együtt".

"Nem egyszerű ez a helyzet, a versenyzőnek teljesítenie kell, és ha sikerül, felszabadul a feszültség alól, és esetleg meggondolatlanul elejt egy-két olyan mondatot, amit egyébként nem mondana, ez történhetett nála is" - találgatott az edző.

Kis Gergő a 400 vegyes mezőnyéről is véleményt formált, miután bronzérmet szerzett az 1500 méteres gyorsúszásban. "Elnéztem a 400 vegyes reggeli mezőnyét, és nagyképűség nélkül azt mondhatom, ez egy ifjúsági Európa-bajnokságnak megfelelő előfutam volt. Egy mondatot mondanék csak ehhez: aki másnak vermet ás, maga esik bele."

Kis azért lehetett indulatos, mert nem indulhatott a vébén 400 vegyesen, miután a tavalyi, budapesti Európa-bajnokságon országonként csak két magyar juthatott döntőbe, és Cseh László, valamint Verrasztó Dávid is jobb időt úszott nála. Mivel Kiss László szövetségi kapitány a nyugodt felkészülésre hivatkozva már áprilisban kijelölte a vb-csapatot, Kisnek az úszószezont tekintve korai, márciusi Budapest-bajnokságon kellett volna olyan időt úsznia, amivel beverekszi magát a csapatba ezen a távon, de ez nem sikerült neki, az országos bajnokságon pedig már nem indult, igaz, ott nem is volt tétje a versenynek a vébé szempontjából.

Farkastól próbáltuk megtudni, mire értette Kis az utolsó mondatot, de az edző csak annyit mondott, "ez egy magyar közmondás". Farkas szerint kár ezen a témán lovagolni, majd hozzátette, hogy az sem kapott komoly publicitást, amikor tavaly, a budapesti Eb-n Verrasztó Dávid a középső ujját felmutatva üzent valakinek a 200 méter vegyes selejtezője után. "Tőle senki nem kérdezte meg, kinek mutogatott" - mondta Farkas, aki szerint Kis normális viszonyt ápol Csehvel és Verrasztóval is. "Nem mondom, hogy naponta puszilgatják egymást, de nincsenek rosszban, ha versenyezni kell, akkor ellenfélként tekintenek egymásra, de ez így természetes."

Kis és Verrasztó között régóta megy a rivalizálás, 2005-ben a budapesti ifjúsági Európa-bajnokságon utóbbi hét századmásodperces különbséggel nyert aranyat 400 vegyesen, egy évvel később megfordult a sorrend, ekkor Kis örülhetett. 2008-ban Kis jutott ki az olimpiára Cseh mellett 400 vegyesen, Verrasztó viszont tartalékként nem volt hajlandó kiutazni. 2010-ben Kis Cseht is legyőzve nyerte az országos bajnokságot, aztán jött a már emlegetett Európa-bajnokság Verrasztó továbbjutásával - és a mutogatással. A tavalyi rövidpályás Eb-n Kis nem indult, Verrasztó megnyerte a 400 vegyest, majd normál medencében megúszta az olimpiai A szintet is.

"Vissza fogom szerezni a 400 méteres vegyesúszás második legjobb idejét is" - nyilatkozta Kis a Veszprém megyei Naplónak, amikor szóba került, hogy két számban már megúszta az olimpiai A szintet, de nincs köztük a 400 vegyes. Amikor a júniusi 9-ei interjúban azt kérdezték Kistől, önmagán kívül ki akadályozza meg ebben, azt felelte: "Ez jó kérdés. Alapvető, hogy lesz-e egyáltalán lehetőségem az előzésre, vagyis megengedik-e az illetékesek az időjavítást. Mert azt tudni kell, hogy szerintem már nem minden múlik az elvégzett munkán. Ez a legnagyobb bánatom, illetve az időnkénti elkeseredésemnek az oka: úgy érzem, hogy a megítélés nem egyforma."




Az olimpia előtt még el kell döntenie Farkasnak és Kisnek, hogy a gyorsúszásra vagy a vegyesre helyezzék a hangsúlyt, de a felek úgy beszélték meg, hogy csak szeptemberben ejtik meg a beszélgetést, előtte még a pihenésé a főszerep. "Nem lesz könnyű döntés, mert Gergő legjobb ideje 4:10.40 négyszáz vegyesen - ezt a 2009-es római vébén úszta, még cáparuhában -, amivel második lett volna a sanghaji döntőben, ezerötszázon pedig nagyot javult, még az is lehet, hogy mindkét számot bevállaljuk az olimpián, a program alapján bele is férne."

Güttler Károly utánpótlás szövetségi kapitány ugyan nem volt kinn a vébén, de az [origo] érdeklődésére elmondta véleményét az ügyről. "Gergő 4:14.76 perces időt ért el a tavalyi Eb-n, ő is jól tudta, hogy egy számban két ember juthat döntőbe, ha akkor jobbat úszott volna Cseh Lacinál vagy Verrasztó Dávidnál, akkor helye lett volna a döntőben. Nem tudom, Gergő milyen elnyomásról beszél, ő volt az, aki tavaly novemberben elhagyta a balatonfűzfői edzőtábort, lemondta a rövidpályás Európa-bajnokságot és világbajnokságot, de nem érte ezért semmilyen negatív megkülönböztetés, a Gerevich-ösztöndíjához nem nyúltak hozzá, és a Magyar Olimpiai Bizottságtól kapott autót is megtarthatta. Nem értem, miért szít ellentétet. Biczó Bence és Jakabos Zsuzsanna is vidéken készül, de egyikük sincs elnyomva. Saját magának köszönheti a helyzetet, ha az ő szavaival akarok válaszolni, ő esett bele a saját maga által ásott verembe. Az Eb-n nem volt szerencséje, de a márciusi Budapest-bajnokságon lefürödte a négyszáz vegyest. Remélem, hogy úgy van, ahogy az edzője mondja, és csak hirtelen felindulásból szakadt ki ez a nyilatkozat belőle, amely nem sportolóhoz méltó, mert másokat támad, pedig ő nem tett meg mindent. El kell ismerni, nagyon szép eredményt ért el, és nagyon jó időt úszott, de nem attól válik egy sportoló naggyá, hogy utána elkezd hadakozni" - nyilatkozta Güttler.

Forrás: MTI/Földi Imre
Güttler Károly szerint Kis Gergő sorsa a saját kezében van 400 vegyesen

A fiatalok kapitánya azt is hozzátette, Kisnek még minden esélye megvan az olimpiára, Verrasztó 4:11.71-es idejénél kell jobbat úsznia 2012 júniusával bezárólag. "Kizárólag rajta múlik, ott lesz-e Londonban, senki nem nyomja el, az úszás az egy mérhető sportág, aki jobb időt úszik, az indul a versenyen. Hosszú időn keresztül éppen Verrasztó volt hasonló helyzetben, a világranglista alapján ott lett volna a helye a döntőben, de Cseh és Kis mindig megelőzték, de ez a nemzetközi szabály, nem mi találtuk ki, hogy nemzetenként egy számban csak két úszó kerülhet döntőbe."

A vébét értékelve Güttler fantasztikusan nagy dobásként aposztrofálta Gyurta Dániel címvédését, kellemes meglepetésnek nevezte az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka 800 gyorson elért ötödik helyét, valamint dicsérte a szintén ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Benczét, aki 200 pillangón döntőbe jutott, bár hozzátette, az első hatba is beférhetett volna, de az utóbbi időben elég sokat versenyzett ezen a távon, talán emiatt kissé fáradtabb volt.

Cseh László 200 vegyesen szerzett bronzérméről is jó véleménnyel volt az 1988-as szöuli olimpia ezüstérmese, aki amondó, hogy kár lenne temetni Cseht amiatt, mert 400 vegyesen csak a 22. lett. "Laciról köztudott, hogy asztmás, a 400 vegyes közben befulladt, de ebből nem kell téves következtetéseket levonni, az időket látva jövőre ott lehet az érmesek között az olimpián" - mondta Güttler, aki szerint a 200 pillangót talán érdemes lenne félretennie Csehnek, mert az Eb-n még belefér, hogy halmozza a számokat, de a vébén és az olimpián már sok lehet, ha a vegyes mellé pillangót is úszik, mivel a mezőny is erősebb, és a stressz is jóval nagyobb.

"Ha Pekingből indulunk ki, akkor az ezüst is nagy eredmény lenne, annyira topon van a két amerikai, és az az érzésem, ez a csúcsforma kitart majd náluk Londonig" - mondta Güttler, amikor arról kérdeztük, lehet-e valós esélye Csehnek az olimpiai aranyra a vegyes számokban Ryan Lochte és Michael Phelps jelenlétében. Güttler szerint az amerikai sztároknak az ottani rendszer is kedvez, mivel a legjobbaknak nem kell annyi helyen megfelelniük, csak a vébékre és az olimpiára küldik őket, minden más versenyen a második, harmadik vonalbeli úszókat indítják.

Hosszú Katinkától is érmeket vártak, főleg 400 vegyesen, amelyen két éve világbajnok lett, ám hatalmas meglepetésre most még döntőbe sem jutott. Két éve 200 pillangón vb-bronzérmes lett, most csupán a 19. időt érte el a selejtezőben, 200 vegyesen pedig hatodik lett. Kiss László szövetségi kapitány az MTI-nek azt mondta, hogy szerinte az olimpiára már itthon kellene edzenie Hosszúnak. "Ő bizony nem volt felkészítve a sanghaji vb-re. Remélem, már gondolkodik rajta, hogy legkésőbb májusban hazajön Amerikából, ahol - ez régi tapasztalatom - sosincs akkora odafigyelés a külföldiekre az olimpia évében, márpedig jövő nyáron London következik."

Hosszú Katinka korábbi bajai edzője, Pass Ferenc is értetlenül áll az eset előtt, és kérdésünkre nem is tudott magyarázatot adni Hosszú Katinka szereplésére. "Sajnos, mióta Sanghajban van Katinka, nem tudtam vele beszélni, így nem tudom, hogy mi lehetett a probléma. A vébé előtt beszéltem vele, de akkor nem mondott semmi olyat, ami azt sejtette volna, hogy nem fog jól úszni. Ráadásul az idén is jó formában versenyzett, megválasztották az év legjobb egyetemi úszójának Amerikában, így csak találgatni tudnék, hogy mi lehetett a gond."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Hosszú Katinka sanghaji szereplésével kapcsolatban egyelőre csak kérdések vannak

Pass Ferenc szerint elképzelhető, hogy az zavarta meg Hosszút, hogy a tavaszi szezonban átváltottak a kis medencéről a normál medencére, és csupán két versenyt tudott 50 méteres medencében úszni. A szakember úgy véli, hogy nem feltétlenül az a legnagyobb probléma, hogy amerikai edzője, Dave Salo kevesebbet tud vele foglalkozni. "Olvastam, hogy többen is arra hegyezik ki a helyzetet, hogy az amerikai edzőnek túl sok tanítványa van, és nem jut annyi ideje mindenkire. Viszont amikor Katinka világbajnok lett, akkor is ugyanúgy negyven úszó dolgozott a kezei alatt, bár az igaz, hogy akkor talán nem volt ennyi világklasszis versenyzője. Hogy az olimpia évében kevesebbet foglalkoznának a külföldiekkel, azt nem tudom megítélni, mert Katinka az első versenyzőm, aki Amerikába költözött, de lehet, hogy van benne valami."

Amikor arra kértük Pass Ferencet, hogy összességében értékelje a magyarok vébészereplését, a négy évvel ezelőtti világbajnoksággal vont párhuzamot. "A fiúk kitettek magukért, Kis Gergő fenomenális volt, Gyurta Dani pedig a 200 mellen szerzett aranyérme mellett 100 mellen is előrelépett azzal, hogy a döntőbe jutott. Cseh Lacinál nem tudom, hogy mi lehetett a gond, ő például ugyanazzal az edzővel, ugyanabban a környezetben, ugyanannyi figyelmet kapva készülhetett, mégsem sikerült úgy a vébéje, ott valami más probléma van. Érdekes, hogy Jakabos Zsuzsi 400 vegyesen nem jutott a döntőbe, 200 pillangón viszont remekül teljesítve, egyéni csúccsal lett hatodik. A négy évvel ezelőtti, melbourne-i vébéhez tudnám hasonlítani ezt a versenyt, egy-két kivétellel ott is betliztek az európai klasszisok, akkor is ázsiai, amerikai és ausztrál fölény volt. Elképzelhető, hogy ez a távoli helyszínnek tudható be, de benne van az is, hogy akárcsak Melbourne-ben, sokan most is beáldozták a világbajnokságot az olimpia miatt."

Hosszú vb-szerepléséről Güttler is megkérdeztük, aki azt mondta, talán a formába hozással volt gond, nem hiszi, hogy felkészületlenül utazott az Amerikában készülő úszó Sanghajba. Felmerült, hogy egy évvel az olimpia előtt talán haza kéne térnie Hosszúnak, hogy itthon készüljön fel Londonra, de Güttler szerint ez több okból is problémás. "Egyrészt nem lehet csak úgy megpattanni egy egyetemről, másfelől kérdés, hova jönne haza? Baját már túlnőtte, nem hiszem, hogy ismét a 25 méteres medencében szeretne úszni."