Két amerikai férfit szabadon engedtek, miután tévesen 17 évet ültek börtönben

Vágólapra másolva!
Kaliforniában az egyik bíróságon csütörtökön ártatlannak nyilvánítottak két férfit, akik közel 17 évet ültek börtönben, miután tévesen elítélték őket gyilkossági kísérlet miatt - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Egy új törvény értelmében az államnak 140 dollárt (48 520 forint) kell megfizetnie számukra minden egyes börtönben töltött nap után.

Dupree Glass és Juan Rayford 2020-ban szabadultak.

A bírósági tárgyaláson drámai vallomást tett a tényleges lövöldöző,

Chad Brandon McZeal, egy bandatag, aki egy másik ügyben elkövetett gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A védőügyvédek szerint ez volt az első olyan bírósági ügy, amelyben kártérítést fizetnek azoknak vádlottaknak, akik ártatlanságuk bizonyítása után felmentést kaptak.

Glass és Rayford 17, illetve 18 éves volt, amikor letartóztatták őket egy 2004-ben történt lövöldözés után. Az eset egy tizenévesekből álló csoport veszekedése során történt Los Angelestől északra. Két embert találtak el a lövések, de a bírósági beadványok szerint a sérülések nem voltak súlyosak.

Mindkét vádlottat 11 rendbeli gyilkossági kísérlet miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek el.

A védőügyvéd úgy nyilatkozott arra számít, hogy a kártérítési bizottsága jóváhagyja az új törvény alapján mindkét férfinak járó közel 900 000 dolláros (311 millió forint) kártérítést. Ezen felül a védőügyvédek azt tervezik, hogy beperelik az államot, a megyét és a kerületi ügyészséget a jogtalan vádemelés miatt.