Kárpátalja volt kormányzója szerint az ukrán titkosszolgálat, az SZBU állhat a helyi magyarok fenyegetése mögött

POROSENKO, Petro Ungvár, 2015. július 15.
Hennagyij Moszkal, akit Petro Porosenko ukrán elnök kinevezett a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének 2015. július 15-én.
MTI Fotó: Nemes János
Hennagyij Hennagyijovics Moszkal, a Kárpátaljai Területi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke.
Vágólapra másolva!
Hennagyij Moszkal, Kárpátalja egykori kormányzója egy ukrán tévécsatorna adásában arról beszélt, hogy az ukrán titkosszolgálat állhat a magyarok elleni fenyegetések, megfélemlítés mögött, ezért éleződött ki ismét a „magyar kérdés" Kárpátalján – írja a műsort szemléző Kárpátalja.ma nevű helyi hírportál.
Vágólapra másolva!

– fogalmazott a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal korábbi kormányzója a kárpátaljai magyarokat fenyegető beregszászi felvétellel kapcsolatban, amit szerinte a szélsőjobboldali szervezetre, a Jobb Szektorra próbálnak rákenni.

Hennagyij Moszkal Forrás: MTI/Nemes János

Az ex-kormányzó véleménye alapján

az vezetett a „magyar kérdés" újabb kiéleződéhez, hogy a kárpátaljai magyar párt elutasította a koalícióra lépést a kijevi kormánypárttal, amely többséget próbál szerezni a megyei közgyűlésben.

„Az önkormányzati választásokon a Nép Szolgája és a Ridne Zakarpattya csak 23 mandátumot szerzett a megyei tanácsban, ám a minősített többséghez 33 képviselőre van szükség. A KMKSZ által bejuttatott 8 képviselő jelenti a mérleg nyelvét, viszont minden jel arra utal, hogy a magyarok nem kérnek a kormánypárti koalícióból" – fejtette ki véleményét Moszkal.

A 69 éves Hennagyij Moszkal 2015 és 2019 között volt Kárpátalja kormányzója, erre a tisztségre Petro Porosenko korábbi államfő nevezte ki.

2007-ben az ukrán titkosszolgálat elnökhelyettese volt,

néhány hónap után azonban lemondott tisztségéről, mivel bekerült a kijevi parlamentbe és a két pozíció nem volt összeegyeztethető. 1997-2000 között pedig belügyminiszter-helyettesként tevékenykedett.