Állandó megfélemlítésben élnek a magyarok Ukrajnában

Szijjártó Péter, EBESZ,
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Minden ígéret dacára állandó megfélemlítésben élnek a kárpátaljai magyarok Ukrajnában - közölte Szijjártó Péter csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsülése után a Facebookon.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebookra feltett videóban emlékeztetett, hétfőn az ukrán titkosszolgálat rátörte az ajtót a kárpátaljai magyarok politikai képviseletét ellátó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházára, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonára, a Kárpátaljai Magyar Főiskolára és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodájára, és agresszív kommandósokkal biztosított házkutatást tartott.

- hangsúlyozta. Hozzátette, a magyarok állandó nyomás alatt tartása most már a legmagasabb szintű központi kormányzati politika része lett. Továbbá elmondta, arra kérte az EBESZ elnökségét ellátó Albániát, hogy küldje a helyszínre megfigyelőit, ami meg is történt. Ugyanakkor a speciális megfigyelő kontingens kijevi vezetője megtiltotta a misszió tagjainak, hogy az ott élő magyarokkal kapcsolatba lépjenek, csak azt engedélyezte, hogy az ukrán titkosszolgálattal beszéljenek.

- hangsúlyozta Szijjártó Péter. A miniszter azt kérte az albán miniszterelnöktől, hogy lépjen fel, járjon közben az EBESZ missziója a magyar nemzeti közösség képviselőivel is kapcsolatba léphessen.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az EBESZ tanácsülése után. Forrás: Facebook

Kiemelte, elvárja a szolidaritást a NATO-tagállamoktól is;

Magyarország mindaddig blokkolni fogja az észak-atlanti szövetség és Ukrajna közeledését, amíg az ukránok így bánnak a magyar nemzeti közösséggel.