Őrzik pozíciójukat a keményvonalasok Iránban

Ahmad Dzsannati, Ayatollah Ahmad Jannati
A handout picture provided by the office of the Iranian President Hassan Rouhani show him (L) chatting with former president Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani during a session of Iran's Assembly of Experts to elect the key body's new chief on May 24, 2016, in Tehran. Iran's Assembly of Experts chose ultraconservative Ayatollah Ahmad Jannati to head the key body which oversees the work of the country's supreme leader and will elect his successor, state television reported. / AFP PHOTO / IRANIAN PRESIDENCY / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Keményvonalas vezető lett Iránban a Szakértők Tanácsának elnöke, ez a testület felelős a legfelsőbb vezető utódjának kiválasztásáért.
Vágólapra másolva!

Az IRNA hivatalos hírügynökség keddi beszámolója szerint a 89 éves Ahmad Dzsannatit választották a Szakértők Tanácsának elnökévé. A 88 tagú testületben 51-en támogatták jelöltségét. A tisztséget két évig tölti be.

A Szakértők Tanácsa választja meg a legfelsőbb iráni vezetőt (az ország vallási és politikai vezetőjét), egyben felügyeli is tevékenységét, és ha szükséges, akár le is válthatja. A Szakértők Tanácsának tagjait nyolc évre választják, és lehetséges, hogy a most megalakult testületnek kell a jelenlegi vezető, Szajed Ali Hamenei ajatollah utódjáról döntenie.

Forrás: AFP/Ho

Dzsannati kinevezése az iráni mérsékeltek legutóbbi győzelmei ellenére is azt jelzi, hogy

a keményvonalasok továbbra is meghatározó erőt képviselnek Irán politikai életében.

A februári parlamenti választásokon a mérsékelt képviselők és Haszan Róháni elnök hívei többséget szereztek mind a törvényhozásban, mind a konzervatívnak tekintett Szakértők Tanácsában.

Ahmad Dzsannati ugyanakkor titkára az Őrök Tanácsának is, amely a parlamenti képviselőjelöltek alkalmasságának megállapítását végzi, és a legutóbbi választások előtt is jócskán megrostálta a reformer indulókat.