Magyar határőrök is érintettek a csempészetben

Lengyel Zoltán, határon túli magyarok, Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere
Budapest, 2014. szeptember 5. Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere mond köszöntőt a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe megnyitóján a budai Vár Szentháromság terén 2014. szeptember 5-én. A Budavári Önkormányzat kulturális rendezvényének idei díszvendége Kárpátalja és Budavár legújabb testvérvárosa, Munkács.
Vágólapra másolva!
A magyar határőrök is érintettek az ukrán határnál zajló cigarettacsempészetben – mondta Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere. A magyar Belügyminisztérium két napja nem válaszol az Origo kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Közös gondunk a határ mindkét oldalán a cigarettacsempészet – közölte a munkácsi politikus. A polgármester szerint 100 százalék, hogy a magyar határőrök is érintettek a csempészetben, mivel az ő részvételük nélkül nem tudnának átjutni a határon a kamionok. Azt mondják, egy tele kamion cigarettával 450 ezer eurót lehet keresni, így bőven jut mindenki kifizetésére – tette hozzá.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere szerint a magyar határőrök is benne vannak a cigarettacsempészésben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Együttes fellépés kell

Lengyel Zoltán szerint a cigarettacsempészés felszámolásához nem lesz elegendő az ukrán vámparancsnokság vezetőinek a menesztése. Úgy látja, a probléma megoldását csak a két ország együttes fellépésével lehetne elérni.

A városvezető korábban arról beszélt a Hír Televíziónak, hogy

A NAV nem vizsgálódik

Suller György Attila alezredes, a NAV vám- és jövedéki szóvivője azt nyilatkozta az Origónak, hogy az ukránügy miatt nem indítanak vizsgálatot a NAV alkalmazottaival szemben. A NAV rendszeresen elfog olyan csempészeket, akik a ukrán határ közvetlen közelében lévő házaktól úsztatják le a csempészcigarettát a Tiszán.

A magyar rendőrség nem vezetett be szigorításokat vagy korlátozó intézkedéseket a magyar-ukrán határszakaszon a határellenőrzésben a Munkácson történt eseményekkel kapcsolatban – közölte az Origóval a Belügyminisztérium. A határellenőrzés, ezen belül a határforgalom ellenőrzése alapszolgálatban folyik – tették hozzá.

Az Origo a lényegre nem kapott választ

A magyar rendőrség nem vezetett be szigorításokat vagy korlátozó intézkedéseket a magyar-ukrán határszakaszon a határellenőrzésben a Munkácson történt eseményekkel kapcsolatban – közölte az Origóval a Belügyminisztérium. A határellenőrzés, ezen belül a határforgalom ellenőrzése alapszolgálatban folyik – tették hozzá. Kérdéseink lényegi részére továbbra is várjuk a választ.

Korábban ezt kérdeztük:

Kárpátalján menesztik a teljes határőrség állományát a megerősödött csempészet miatt. Tervezik-e, hogy bármilyen vizsgálatot indítanak az ügyben a magyar oldalon?

Véleményük szerint az ukrán oldalon tevékenykedő határőrök egyedül képesek voltak-e támogatni a csempészeket?

Milyen következményei lehetnek az esetleges vizsgálatnak?

Nem tudni, megy-e Porosenko

A szombati fegyveres összetűzés közvetlen okairól egyelőre annyit lehet tudni, hogy az első lövés Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrségéből érkezett. A konfliktus több forrás szerint is a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze – tette hozzá Lengyel Zoltán. Az eset következménye, hogy valószínűleg új kormányzója lesz Kárpátaljának.

Fegyveresek és harckocsi egy kommandós ellenőrző ponton Munkácson Forrás: MTI/Nemes János

Nem tudtom megerősíteni, hogy Petro Porosenko szerdán Kárpátaljára látogat, egymással ellentétes információk vannak erről – mondta el az Origónak Lengyel Zoltán. A városban amúgy nyugalom van. Szólt arról is, hogy egyelőre a hegyekben bujkál a Jobb Szektor tíz fegyverese, akiket most is keresnek a hatóságok.

Ellenőrző pontok

Mint arról az Origo is beszámolt, kedden megerősítették a Jobb Szektor emberei Lviv környékén a Kárpátaljára vezető utakon létesített ellenőrző pontokat, amelyeket a szélsőséges szervezet a hétvégi munkácsi fegyveres konfliktus miatt állított fel.

Lángoló autóroncs a Munkács mellett a Csap–Kijev autóúton Forrás: MTI/AP/

Három halott

A Munkács környéki hegyekben folytatódott a városban szombat délután kezdődött tűzharc a rendőri erők és a Jobb Szektor szélsőséges szervezet fegyveresei között. Az összecsapásnak három halottja és tizenegy sebesültje van.