Kiélezett küzdelem volt Ohióban - szuperkedd percről percre

Vágólapra másolva!
Egyszerre tíz államban tartottak előválasztásokat az amerikai elnökválasztási kampány részeként. A cél annak eldöntése, hogy ki legyen a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson. A szuperkeddnek is hívott forduló győztese Mitt Romney lett, de keményen megszorongatták. Az események percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
02:10
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

A leszámolás éjszakája

Az amerikai elnökválasztási kampány eddigi legizgalmasabb fordulója következik, kedden ugyanis egyszerre tíz államban küzdöttek egymással azok a republikánus politikusok, aki Barack Obama kihívói akarnak lenni. Milyen esélyekkel indult a higgadt profi, a kemény kultúrharcos, a problémás történész és a radikális öreg? Részletek a választási beharangozó cikkben.

02:11
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum Ohio-problémája

A szuperkedd legértékesebb trófeája Ohio állam lesz, ahol ráadásul a felmérések szerint kiegyenlítettek az erőviszonyok Mitt Romney és Rick Santorum között. Ha pusztán a támogatottsági adatokat nézzük, akkor bármelyikük nyerhet, már most lehet azonban biztosan tudni, hogy Santorum veszíteni fog. És ezért nem okolhat senki mást saját magán (illetve kampánystábján) kívül. Részletek ebben a blogbejegyzésben.

02:13
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrich nyert Georgiában

Már meg is van az első eredmény: a CNN előrejelzése szerint Newt Gingrich egykori képviselőházi elnök nyerte a Georgia államban tartott előválasztást. Gingrich ott él, és ennek az államnak volt a képviselője sokáig a kongresszusban, így várható volt a győzelme. Ez után valószínű az is, hogy nem száll ki a versenyből, bár a szuperkedd egyéb helyszínein nincs túl sok esélye nyerni.

02:22
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney is behúzott egyet

Gyorsan mennek a dolgok: a CNN közzétett egy újabb előrejelzést, amely szerint Virginia államban Mitt Romney nyert. Ez szintén nem meglepetés, miután ott rajta kívül csak az eddig egyetlen előválasztási győzelmet sem arató Ron Paul volt versenyben. Sem Santorum, sem Gingrich nem tudta regisztráltatni magát eljárási hiányosságok miatt.

02:30
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrich és Santorum világa

A Gingrich-stábtól bejelentkező CNN-tudósító szerint a politikus emberei úgy számolnak, hogy Rick Santorum össze fog omlani, mert egyszerűen elfordulnak tőle a konzervatív szavazók, amikor kiderül, hogy ő nem is annyira konzervatív. Nem túl meglepő módon a Santorum-helyszínről bejelentkező riporter arról számolt be, hogy ott Gingrich kampányának végét jósolják.

02:32
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Mire lehet számítani Ohióban?

Bezártak a szavazókörök Ohióban, amely a szuperkedd legfontosabb helyszíne. Egyrészt azért, mert itt a legszorosabb a verseny, másrészt azért is, mert republikánus politikus még nem nyert elnökválasztást ohiói győzelem nélkül. Aki tehát most itt nyer, az lendületet kaphat az előválasztási küzdelméhez is. A CNN által idézett exit poll adatok szerint Mitt Romney a voksok 40 százalékára, míg Santorum 36 százalékára számíthat.

02:38
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney nyert Vermontban

És egy újabb előrejelzés a CNN-től: Mitt Romney nyert Vermont államban. Szintén nem meglepetés, az előzetes elemzések és felmérések az ő győzelmét jelentették. Az exit pollok szerint ugyanakkor Rick Santorum és Ron Paul is 20 százaléknál több voksot kapott, így várhatóan nekik is jár az államban kiosztásra kerülő delegáltakból.

03:01
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney nyert egykori államában

Mitt Romney nyert Massachusetts államban, és hogyha valami, akkor ez tényleg várható volt, korábban ugyanis épp itt volt kormányzó. Közben bezártak a szavazókörök Oklahoma és Tennessee államokban is.

03:12
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney és felesége repül - fotó

Forrás: AFP

03:22
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Sarah Palin titkolózik

A CNN-nek nyilatkozik Sarah Palin, aki részt vett az alaszkai szavazáson. Azt nem akarta elárulni, hogy kit támogatott, de közölte, azt szeretné, ha a republikánus jelöltségért folyó verseny folytatódna, és kiderülne, ki a jobb. Hozzátette azt is, Barack Obama jelenlegi elnök a legrosszabb választás, így bárki jobb lenne helyette a versenyben lévő négy republikánus politikus közül.

03:24
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Miért szunyókált a kamera előtt Gingrich?

Egy kicsit elszakadva az eredményektől és előrejelzésektől: az ABC tévécsatorna közzétett egy érdekes videót, amelyen Newt Gingrich látható, miközben műholdon bekapcsolódott az AIPAC nevű Izrael-párti rendezvénybe. A videó elején Gingrich mintha szunyókálna egy kicsit, majd pedig amikor bekapcsolják a rendezvényre, akkor csendben várja, hogy elkezdődjön a panelbeszélgetés, amelyről azt hiszi, hogy ő is a részese. Csakhogy akkor derült ki, hogy nincs panelbeszélgetés, hanem ő van egyedül, és neki kell beszélnie. Gyakorlott politikusként ezt persze biztosan jól meg is oldotta.

Valamiért nem lehet beágyazni a videót, de ezen a linken megtekinthető.

03:38
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum is nyert egyet

Megvan Rick Santorum első szuperkedd-győzelme is: a CNN előrejelzése szerint megnyerte a Tennessee államban tartott előválasztást.

03:41
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrichről festmény is készült - fotó

Forrás: AFP
Egy Newt Gingrichet ábrázoló festményt helyeznek el egy atlantai kampányhelyszínen

03:47
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrich újabb feltámadást jósol

Newt Gingrich a támogatóihoz szólva felidézi, hogy tavaly őt egyszer már leírták a politikai elemzők, de aztán decemberre ő lett a legerősebb jelölt. Gingrich szerint akkor a Wall Street-i pénzből (ez utalás Mitt Romney pénzügyi hátterére) fizetett negatív kampánnyal lenyomták őt, de aztán sikerült visszatérnie Dél-Karolinában, ahol megnyerte az előválasztást. Hozzátette, hogy most jön el az újabb felívelés, és akkor Wall Street bajban lesz.

03:53
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Miért bukott Romney Tennessee-ben?

Tennessee államban az exit poll adatok szerint a szavazók közel fele mondta azt, hogy Romney nézeteit nem tartja elég konzervatívnak, míg nagyjából 40 százalékuk helyesnek tartja azokat. Santorumról eközben a választók fele mondta azt, hogy az álláspontjait helyesnek tartja, és negyedük mondta azt, hogy a politikus túlságosan konzervatív. Ezt az államot korábban Romneyék is nyerhetőnek tartották, és tettek erőfeszítéseket a megnyerésére.

03:56
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrich engedné Obamának a súgógépet

Gingrich még mindig beszél, és többek között közölte azt, hogy szerinte ő az egyetlen olyan potenciális jelölt, aki képes arra, hogy vitában legyőzze Barack Obamát. Hozzátette, engedni fogja az elnöknek, hogy használja a súgógépét. Megjegyezte azt is, hogy szeretne vitázni Obamával, mert a beszédeit nézve a szövegek "finoman következetlenek".

04:03
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum nyert Oklahomában

Rick Santorum nyerte az oklahomai előválasztást is a CNN előrejelzése szerint.

04:16
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Ohióban szoros a verseny

Ohióban 16 százalékos feldolgozottságnál Rick Santorum vezet 38,6 százalékkal, míg tőle nem sokkal lemaradva következik Mitt Romney 36,3 százalékkal. Ez túl szoros verseny ahhoz, hogy egyelőre bárki is győztest hirdessen.

04:19
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum 93 éves anyja is a színpadon

Az Ohióban tartózkodó Santorum megkezdi a szimpatizánsaihoz szóló beszédét, amelyet győzelmi beszédnek nevez, bár egyelőre még nemhivatalos eredmény sincs. A politikus külön köszöntötte 93 éves anyját, aki vele együtt van a színpadon.

04:24
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrich mosolyog a felesége mögött - fotó

Forrás: AFP

04:28
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Mitől lesz vége az Egyesült Államoknak?

Santorum arról beszél, hogy a választás tétje a szabadság megőrzése. Szerinte a jelenlegi elnök és politikai szövetségesei olyan kormányzatot építenek, amely beavatkozik az emberek életébe. Márpedig Santorum szerint ha átveszik az emberek felett az ellenőrzést, akkor az egyben az Egyesült Államok végét is fogja jelenteni.

04:38
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Tartja előnyét Santorum

Közel 30 százalékos feldolgozottságnál is Rick Santorum vezet Ohióban Mitt Romney előtt: előbbi 39, utóbbi pedig 35 százalékon áll.

04:52
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney szerint Obama a hibás

Romney is megkezdte beszédét, és többek között arról beszél, hogy a kampány során találkozott olyan emberekkel, akik szenvednek az "Obama-gazdaságban". A politikus szerint a gazdasági bajokat csak akkor lehet orvosolni, ha az elnököt leváltják. Az amerikaiaknak pedig azt üzente: nem ti vallottatok kudarcot, hanem az elnök.

05:04
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Észak-Dakotában is Santorum vezet

Észak-Dakotában is Santorum vezet az első eredmények szerint, és érdekes módon a második helyen nem Romney, hanem Ron Paul áll. Az előzetes kalkulációk ebben az államban tartották elképzelhetőnek, hogy Paul esetleg megszerzi első előválasztási győzelmét.

05:09
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum behúzott még egyet

A CNN előrejelzése szerint Rick Santorum nyerte az észak-dakotai kaukuszt (a jelöltállításnak egy speciális formája). Ezzel most 3-3 az állás Romney és Santorum között a szzuperkedden, de persze még hátra van a legfontosabb, ohiói eredmény.

05:36
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Egy szorosabb az ohiói verseny

Ahelyett, hogy egyértelműbbé válna az ohiói állás a feldolgozottság előrehaladásával, a verseny egyre szorosabbnak tűnik. Most már Santorumnak (38 százalék) csak 1 százalékpontnyi fölénye van Romneyval szemben.

05:45
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Fej fej mellett Ohióban

Santorum előnye elolvadt, ő is ugyanúgy 37 százalékon áll, mint Romney.

05:52
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney elhúz?

A CNN szerint a most beérkező számok arra utalnak, hogy Romney el fog húzni Santorum elől. Ahogy arról már korábban szó volt, Santorum regisztrációs hiányosságok miatt eleve csak korlátozott számú delegáltat tud gyűjteni Ohióban, de persze komoly fegyvertény lenne számára, ha ő kapná a leadott voksok többségét.

06:07
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Fordul az állás Ohióban

Megfordult az állás, és már nemcsak a CNN saját számai, hanem a hivatalos adatok szerint is átvette a vezetést Ohióban Mitt Romney Santorum előtt. Egyelőre azonban még sovány az előny, mindketten 37 százalékon állnak, a különbség mintegy ezer szavazat.

06:08
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney félresikerült mosolya - fotó

Forrás: AFP

06:35
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Idahót is megnyerte Romney

Romney megnyerte az idahói szavazást is a CNN előrejelzése szerint. Ezzel 4-3-ra változott a szuperkeddre vonatkozó állás Romney javára Santorummal szemben.

06:39
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney Virginia-problémája

Egy érdekes részletkérdésre hívta fel a figyelmet a CNN egyik szakértője. Virginia államban ugyan sima győzelmet aratott Mitt Romney, de ebben szerepet játszott az, hogy regisztrációs okokból sem Rick Santorum, sem Newt Gingrich nem szerepelt a szavazólapon. Romneynak így csak Ron Paullal kellett megküzdenie, aki kifejezetten jó, több mint 40 százalékos eredményt ért el. A szakértő szerint nyilvánvaló, hogy a voksok egy jó része Romney-ellenes szavazat volt, ami azt jelzi, hogy továbbra is komoly kétkedés övezi a politikust a republikánus választók körében.

07:30
március 07, 2012
Vágólapra másolva!

Romney győzött Ohióban

A CNN szinte teljes feldolgozottságnál közölte, hogy Mitt Romney nyerte az ohiói előválasztást.