Így készül a tökéletes sajttorta - videó

LIME-OS SAJTTORTA
A nyár legfinomabb desszertje a lime-os sajttorta.
Vágólapra másolva!
Ahogy melegszik az idő, egyre kevesebbet eszünk, hiszen a meleg miatt nem kívánjuk igazán a melegételeket sem, ám azért egy finom desszertnek a hőségben sem érdemes ellenállni, pláne, ha frissítő citrusok teszik különlegessé. Érdemes az egyik délután elkészítenünk ezt a könnyed süteményt, a család hálás lesz érte.
Vágólapra másolva!

A sajttorta az egyik legsokoldalúbb édesség. A sütemény készülhet kekszes alappal, vagy vékony piskótára is kenhetjük a krémet. A krémsajt, ami általában mascarpone persze nem hiányozhat belőle, de a tejszíntől a görög joghurton át a tejfölig keverhetjük bármivel. Az alapreceptet mindenféle öntettel, gyümölcsszósszal, friss gyümölcsökkel is feldobhatjuk.

A nyárra gondolván Martha Stewart egy frissítő citrusos változatot készített, melynek nem a lime az egyetlen különlegessége.

Lime-os sajttorta

Hozzávalók (egy kb. 22 cm-es tortaformához):

Az alaphoz:

  • 12 dkg sós perec
  • 6 dkg cukor
  • 4 ek. sótlan vaj

A krémhez:

  • 75 dkg krémsajt
  • 25 dkg tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek. narancslikőr vagy narancsaroma
  • 1 ek. tequila (elhagyható)
  • 4 db lime
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
LIME-OS SAJTTORTA
A nyár legfinomabb desszertje a lime-os sajttorta.
Fotó: Shutterstock

Elkészítése:

  1. Az alaphoz a perecet morzsásra törjük egy aprítógépben. Hozzáadjuk a cukrot és a megolvasztott vajat, majd alaposan összekeverjük az egészet. A masszát egy kb. 22 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk, úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 percig sütjük. Azután kivesszük, és hűlni hagyjuk.
  2. A krémsajtot kézi robotgép segítségével egyneműre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a narancslikőrt vagy aromát, és ha teszünk bele, a tequilát is. Lereszeljük 3 db lime héját, és ezt is hozzáadjuk a krémhez, a sóval együtt. Alaposan elkeverjük az egészet. Végül egyenként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat is.
  3. A kihűlt tortaformát körben bevonjuk alufóliával. A lime-os krémet a perecalapra öntjük. A tortaformát egy magas falú tepsibe tesszük, és forró vizet öntünk alá, hogy gőzfürdőben süljön a sajttorta, így nem reped ki.
  4. A sütő hőmérsékletét lejjebb vesszük 160 fokra, és megsütjük a sajttortát kb. 65 perc alatt. Akkor jó, ha a széle már szilárd, de a belseje még kissé remegős. Ha elkészült a torta, a sütőben, nyitott ajtónál hagyjuk kicsit hűlni, azután kivesszük, eltávolítjuk a fóliát, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Végül néhány órára, vagy ha kibírjuk, egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. A torta tetejét a megmaradt, felszeletelt lime-mal díszítjük.

Ha további finom desszertek receptjére is kíváncsi látogasson el a Mindmegette oldalára!