Soha nem fizettek még ennyit magyarországi árverésen

Tihanyi Lajos
Pont Saint Michel
Vágólapra másolva!
220 millió forint volt a legmagasabb leütési ár, amelyért a hétvégén műalkotást vettek a Virág Judit Galéria téli árverésén. Ráadásul az 1,179 milliárdos összleütési érték rekord a magyar árverések történetében.
Vágólapra másolva!

Összesen 223 műtárgyat kínáltak árverésre vasárnap a Virág Judit Galéria téli aukcióján a Budapest Kongresszusi Központban. Az aukció egyik legjobban várt tétele Tihanyi Lajos „kétoldalú” alkotása volt, amelynek egyik oldala a párizsi Pont St. Michelt, a másik pedig Ádámot és Évát ábrázolja. A szervezők várakozásainak megfelelően óriási volt a licitharc erre a tételre. A mű 80 millió forintos kikiáltási árról indult, és

végül 220 millió forintért vitték el.

Ez az ár a Tihanyi-életműben rekordnak számít, amivel a magyar aukciók történetének pedig harmadik legmagasabb áron elkelt festménye lett.

Tihanyi Lajos Pont Saint Michel című képe, amelynek hátulján egy Adám és Éva-ábrázolás van Forrás: Virág Judit Galéria - Mester Tibor

Csontváry Kosztka Tivadar taorminai tartózkodása során festett Olasz halász című műalkotása szintén megdöntött egy rekordot. Ez lett a magyar árverések történetében a legmagasabb kikiáltási árról induló festmény. A licit 100 millió forintról indul és 140 milliónál állt meg. A mű egyébként Csontváry életművének hiányzó láncszeme volt.

Az Olasz halász

Csontváry nagyjából 100 alkotásból álló életművéből alig húsz festmény van magángyűjteményben. Az Olasz halász a hatodik Csontváry-mű, ami a rendszerváltás óta nyilvános árverésre kerül. Ezt, a 70 évig lappangó festményt állítólag csak egyszer, 1936-ban láthatta a nagyközönség a Fränkel Szalon Csontváry-kiállításán, az utókor pedig mindössze egy fekete-fehér reprodukcióról ismerhette csupán.

Aba-Novák Vilmos nagyméretű, Kikötő című művéért is hosszú licitharc ment. Az alkotás 50 milliós kikiáltási árról indult, és végül a várakozásoknak megfelelően jóval a 80 milliós becsértéke felett, 120 millióért cserélt gazdát. A festő aukción szereplő másik, Nyári kocsma című festményét pedig 7,5 millió forintos kikiáltási ár után végül 28 millió forintért vásárolták meg.

Vaszary János aprólékosan kidolgozott virágcsendéletéért, a Pünkösdi rózsák-ért a 24 millió forintos kikiáltási ár közel háromszorosánál, 71 millió forintnál koppant a kalapács, így

ez lett a legdrágábban elkelt Vaszary-festmény.

Berény Róbert Piros ruhás nő zöld szobában (Reggeli) című alkotásán nélkülözhetetlen múzsáját és egyben feleségét, Breuer Etát örökítette meg a művész. A festmény becsértéke 30 millió forint volt, végül jóval efelett, 55 millió forintért sikerült megszereznie új tulajdonosának. Több tétel árverését is feszült figyelem övezte: Schönberger Armand 1929-ben festett Zenélők című műve a kikiáltási ár duplájáért, 40 millió forintért, míg Ziffer Sándor Malomárok című képe 4,2 millió forintos kikiáltási ár után 10 millió forintért kelt.

Az est egyik meglepetésének számított Glatz Oszkár A vajas kenyér című alkotása, amelyért a licit 650 ezer forintról indult, végül 4,2 millió forintért kelt el. Pólya Tibor Téli örömök című 220 ezer forintos árról induló festményéért pedig 1,7 millió forintot fizettek. Munkácsy Mihály Férfi fej című művéért 340 ezer forintról, míg Tanulmány az Ecce Homo-hoz című alkotásáért 380 ezer forintról indult a licit, végül mindkét rajz 2,4 millió forintért kelt el.