Finn folk hopot is hallgathatunk az A Cappella feszten

Vágólapra másolva!
Különleges nemzetközi produkciókkal és a műfaj legjobb itthoni előadóival jelentkezik Budapest egyik legújabb zenei fesztiválja, a tisztán vokális zenéket felvonultató A Cappella Fesztivál.
Vágólapra másolva!

A szervezők úgy válogatták össze a programot, hogy bemutassák a hangszerkíséret nélküli zene sokszínűségét.

Különböző korok, kultúrák és műfajok szólalnak meg

a fesztiválon, amely a Hangvető szervezésében, a Dunapest kortárs összművészeti fesztivál részeként lesz látható és hallható a Várkert Bazár Öntőház udvarán, június 17-19. között.

A tavaly hagyományteremtő szándékkal indult rendezvény -

a nagy érdeklődés miatt - időben is, programban is bővült.

Az immár három napig tartó fesztivál a hazai fellépők mellé nemzetközi együtteseket is kínál: a grúz polifonikus férfikartól a megénekelt zimbabwei történeteken át a finn folk hopig. Ez utóbbit a Tuuletar névre hallgató együttes képviseli, melynek négy énekesnője a beatbox és a finn folk merész mixével alkotja meg különleges dalait.

Az Origo megkeresésére úgy jellemezték zenéjüket, hogy az a finn nyelv és hagyományok iránti őszinte rajongásukból fakad, melyet a modern hatásokkal akartak ötvözni. Hosszas kísérletezés után így találtak rá a beat boxra, zenéjüket pedig egy különleges crossoverként, leginkább vokális folk hopként lehet meghatározni. A saját maguk által írt dalok szövegeiben igyekeznek bemutatni a finn nyelv gazdagságát, ma már kevéssé használt dialektusokat is keverve. Habár a finn hagyományokból indulnak ki, olyan univerzális témákat dolgoznak fel, amelyekkel mindenki azonosulni tud nemre, korra és származásra való tekintet nélkül. Mikor arról kérdeztük őket, hogy miért az a cappella éneklést választották, a válaszuk az volt, hogy az emberi hang egy csodálatos eszköz, amiben határtalan lehetőségek rejlenek.

- tették hozzá.

Tuuletar Forrás: tuuletar.com

A finn lánybandának ez lesz az első budapesti fellépése, éppen ezért nagyon várják már a bemutatkozást a fesztiválon.

Rajtuk kívül számos különleges vendége lesz még a rendezvénynek, a fesztivál zárónapjának sztárvendége például Mamadou Diabaté lesz. A New Yorkban élő Diabaté a jazz szintéren is fel-felbukkan, de elsősorban a 13. századig visszanyúló nyugat-afrikai történetmesélő, költészeti és zenei hagyomány, a griot modern mestere.

Természetesen a műfaj itthoni képviselői is fellépnek majd a fesztiválon, így érkezik a hazai a cappella pop kiemelkedő együttese, a Fool Moon, a vokális zenét több mint tíz éve képviselő Jazzation vagy a külföldön is rendszeresen fellépő Romengo, autentikus szatmári oláh zenével.