D.A.S. JogSzerviz: hogyan menjünk nyugdíjba?

idősek házaspár nyugdíj megtakarítás
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
A nyugdíjazással kapcsolatos ügyintézés kivétel nélkül mindenkinek terhes kötelezettséget jelent – számolt be a tapasztalatokról a D.A.S. JogSzerviz szakértője. A nyugdíjba vonulásnak röviden három feltétele van: a nyugdíjkorhatár betöltése, legalább húsz év szolgálati idő megléte és munkaviszony megszűnése.
Vágólapra másolva!

Mivel a nyugdíjazással kapcsolatos ügyintézés kivétel nélkül mindenkinek terhes kötelezettséget jelent, érdemes ezért jó előre tájékozódni a ránk irányadó szabályokról – hangsúlyozta dr. Rózsa Petra

A nyugdíjba vonulásnak röviden három feltétele van: a nyugdíjkorhatár betöltése, legalább húsz év szolgálati idő megléte és munkaviszony megszűnése.

A korhatári szabályok

A nyugdíjkorhatár a jelenlegi szabályozás szerint 62 és 65 év között van, a születési dátum szerint.

Az 1952 előtt születettek esetén a korhatár a 62. életév betöltése, az ’52-ben születettek esetén a 62. életév betöltését követő 183. nap, az ’53-ban születettek esetén a 63. életév, ’54-ben születettek esetén a 63. életév betöltését követő 183. nap, az ’55-ben születettek esetén a 64. életév, ’56-ban születettek esetén a 64. életév betöltését követő 183. nap, az 1957-ben vagy azt követően születettek esetén pedig a betöltött 65. életév.

A szolgálati idő

Azt, hogy mi minősül szolgálati időnek, külön törvény határozza meg, de egyszerűen nézve tulajdonképpen az az időszak, amely után a nyugdíjjárulékot megfizették vagy meg kellett volna fizetni – mondta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A munkaviszony megszűnése

A nyugdíj-jogosultság megszerzésének harmadik feltétele pedig a munkaviszony vagy egyéb, társadalombiztosítási jogviszony megszűnése.

Ilyen jogviszonynak tekinti a munkaviszony mellett a törvény többek között a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyt, a hivatásos állományú dolgozók jogviszonyát, szövetkezeti tagsági jogviszonyt, egyéni vállalkozói jogviszonyt és a megbízási vagy vállalkozási szerződés alapján végzett munkát.

Ezeket a tevékenységeket tehát a nyugdíj igényléséhez meg kell szüntetni – húzta alá dr. Rózsa Petra.

Forrás: © Mike Blake / Reuters

Munkaviszony esetén tehát praktikusan a munkavállalónak kell felmondania, amennyiben nem kíván tovább dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése előtt. Érdemes tehát előre gondolkodni, kiszámolni a felmondási időt és a megfelelő időben közölni a megszüntetés szándékát a munkáltatóval.

Van lehetőség a munka folytatására

Jó tudni azt is, hogy van lehetőség a munka folytatására is azon munkavállaló esetében, aki így dönt és munkáltatójával is meg tud egyezni – utalt rá végül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.