Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokságot veretlenül megnyerő, ezzel történelmet író Bayer Leverkusen számára két mérkőzés van hátra a szezonból, ebből az elsőt, az Európa-liga döntőjét Dublinban játssza az Atalanta ellen Xabi Alonso csapata, amelynek egy újabb sikeres találkozó trófeát érhet szerda este.

A történelmi sikersorozatot produkáló német csapat már az eddigi 51 veretlen meccsével is rekorder, de örökre emlékezetessé teheti szurkolói számára ezt a szezont, ha megnyeri az Európa-ligát, szombaton pedig a másodosztályú Kaiserslauternnel szemben elhódítja a Német Kupát is. 

A Leverkusen korábban nem nyert még bajnokságot, a triplázás pedig különösképpen nagy eredmény lenne a csapattól, amely az előző szezonban még a bennmaradásért küzdött a Bundesligában. 

Xabi Alonso együttese óriási lépést tett a triplázás felé
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A vezetőség aztán 2022 októberében Xabi Alonsót nevezte ki a gyógyszergyári csapat élére, a spanyol szakember pedig valóságos csodát vitt véghez, hiszen már az előző szezonban is elődöntős volt a csapatával az El-ben, a mostani idényben pedig legyőzhetetlennek bizonyult a Leverkusen.

Különleges érzés, hogy edzőként először Bundesliga-aranyat nyertem, de csodálatos lenne egy európai kupát is elhódítani, úgyhogy abban reménykedem, hogy erről is beszélhetek majd a döntő után

– idézi az MTI a 42 éves Xabi Alonsót, aki játékosként többek között világ- és kétszeres Európa-bajnok, valamint kétszeres Bajnokok Ligája-győztes volt.

A Leverkusen nagy menetelése azért is érdekes, mert az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában lejátszott hat összecsapásából háromszor is 2-0-s hátrányból jött vissza a második félidőben: a Qarabag elleni nyolcaddöntős párharc mindkét meccsén (2-2, 3-2), valamint az elődöntő visszavágóján, melyen az AS Roma hiába vezetett 2-0-ra vendégként, a Leverkusen végül 2-2-re mentette a mérkőzést és ezzel jutott a fináléba.

Most nem akarunk a meccs utolsó pillanatáig várni. Egyértelművé szeretnénk tenni mindent, a lehető legkorábban”

- jelentette ki a cseh válogatott csatár, Patrick Schick, aki a Qarabaggal szembeni párharc első mérkőzésén a 92., a visszavágón pedig a 93. és a 98. percben volt eredményes. 

„Az Atalanta szoros emberfogást játszik az egész pályán. Bárhova is mozogsz, mindig van egy védő a közvetlen közeledben, úgyhogy nem nagyon hagynak levegőhöz jutni" - mondta az ellenfélről a 28 éves futballista.

Bayer 04 Leverkusen v TSG Hoffenheim - Bundesliga
Patrik Schick 13 góllal vette ki a részét a Leverkusen remek szezonjából
Fotó: NurPhoto via AFP/Hesham Elsherif/NurPhoto

Az El döntőjébe jutott két együttes egyike sem "megszokott név" az európai kupasorozatok fináléjában, sőt, a mostani szezont megelőzően ketten együtt csupán három trófeát szereztek: az Atalanta Olasz Kupa-győztes volt 1963-ban, a Leverkusen pedig 1988-ban UEFA Kupát - az El jogelődjét -, 1993-ban pedig Német Kupát nyert. A Bayer ugyanakkor 2002-ben BL-döntőt játszott és veszített el a Real Madriddal szemben, az Atalantának viszont ez lesz az első európai kupafináléja.

A döntő helyszíne a dublini Aviva Stadion lesz, ahol június 4-én az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott találkozik majd felkészülési meccsen az ír nemzeti együttessel.

Az El fináléja szerdán 21 órakor kezdődik a romániai Kovács István sípjelére.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről